Rastoder vodi Radnu grupu za izmjenu izbornih zakona

Predviđeno je da Radna grupa do 10. septembra pripremi predloge za izmjene zakona o biračkim spiskovima, o ličnoj karti, registru prebivališta, izboru odbornika i poslanika
7 komentar(a)
Rifat Rastoder, Predrag Sekulić, Mevludin Nuhodžić, Foto: Luka Zeković
Rifat Rastoder, Predrag Sekulić, Mevludin Nuhodžić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.06.2013. 07:06h

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Rifat Rastoder trebalo bi da predsjedava Radnom grupom za izgradnju povjerenja u izborni proces, koja će prvi put zasijedati danas.

Prema saznanjima “Vijesti”, potpredsjednik SDP-a biće predložen za šefa radne grupe kao kompromisno riješenje, nakon što je vladajuća koalicija odbila prvobitni predlog opozicije da tim privremenim radnim tijelom rukovodi neko iz Demokratskog fronta.

Vladajuća koalicija će u tom skupštinskom tijelu imati šest predstavnika, a Demokratsku partiju socijalista (DPS) će predstavljati Mevludin Nuhodžić, Milutin Simović, Predrag Sekulić i Miodrag Vuković , a ispred manjinskih stranaka u radnoj grupi biće Suljo Mustafić iz Bošnjačke stranke (BS).

Opoziciju će u radnoj grupi predstavljati Goran Danilović, Milutin Đukanović i Branka Bošnjak iz Demokratskog fronta (DF), dok će Pozitivnu Crnu Goru i Socijalističku narodnu partiju (SNP) predstavljati Azra Jasavić i Srđan Milić.

Zaključcima o izgradnji povjerenja u izborni proces, koji su usvojeni prošlog petka, predviđeno je da Radna grupa do 10. septembra pripremi predloge za izmjene zakona o biračkim spiskovima, o ličnoj karti, registru prebivališta, izboru odbornika i poslanika, finansiranju političkih partija i crnogorskom državljanstvu.

Zaključcima o izgradnji povjerenja u izborni proces je ostavljena mogućnost da Radna grupa, u svom radu konsultuje relevantne međunarodne organizacije, civilni sektor i druge subjekte koji se bave pitanjem izbornog procesa.

Iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) zatraženo je da se u rad tog tijela uključe i nevladine organizacije, jer smatraju da proces izrade ovih važnih zakona treba otvoriti za sve zainteresovane subjekte, i na taj način poslati poruku da izborni procesi nijesu ekskluzivna svojina političkih partija.

Bonus video: