Razmatrali put do vlade, o Kotoru će posebno

Lideri opozicije i predstavnici “Odupri se - 97.000” razgovarali o tome koji je najbolji put za formiranje tehničke vlade, da li tome prethode ostavke državnih zvaničnika, smjeni Jokića...
1680 pregleda 4 komentar(a)
“Nema soliranja”: Sa sastanka u Rijeci Crnojevića, Foto: Filip Roganović
“Nema soliranja”: Sa sastanka u Rijeci Crnojevića, Foto: Filip Roganović

Koji je najbolji put za formiranje tehničke vlade, da li tome prethode ostavke najviših državnih zvaničnika, kao i da li su to teme o kojima treba razgovarati sa DPS-om, neke su od dileme oko kojih su se juče usaglašavali lideri opozicije i građanskog pokreta “Odupri se - 97.000”.

O problemu smjene gradonačelnika Kotora Vladimira Jokića razgovaraće se na posebnom sastanku, saznaju “Vijesti”.

Sa sastanka, koji je u Rijeci Crnojevića trajao skoro pet sati, jedino je zvanično saopšteno da će opozicione partije i #oduprise ubuduće donositi sve odluke konsenzusom i koordinirano povlačiti poteze.

Sastanku su prisustvovali čelnici Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević, generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović, predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić, lider URA Dritan Abazović, predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković, predsjednik Demosa Miodrag Lekić, čelnik Radničke partije (RP) Janko Vučinić i poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

Ovo je bio prvi sastanak lidera crnogorske opozicije još od početka prošle godine i pokušaja dogovora o zajedničkom kandidatu za predsjedničke izbore.

Disonantni tonovi čuli su se juče na relaciji SDP-Demokrate, jer je partija Ranka Krivokapića inicirala smjenu Jokića, koji je kadar Demokrata. Dogovoreno je da to bude posebna tema razgovora.

Član organizacionog odbora protesta Džemal Perović saopštio je novinarima da su juče dogovoreni naredni koraci, ali nije želio da kaže koji su to, konkretno, koraci.

“Ti koraci će ići u pravcu jedinstvenog saopštavanja da se cijela crnogorska opozicija neće pojaviti na nekim izborima koji se budu organizovali kao ovi do sada i da to može da razriješi samo neka buduća vlada na paritetnoj osnovi kao što stoji u sporazumu i da će ta vlada imati mandat koji ne smije biti kraći od 12 mjeseci”, kazao je Perović novinarima.

Dodaje da su se sa partijama dogovorili i da se za proteste mora podići sva partijska infrastruktura. “Da protesti idu u organizaciji ovog odbora a da partije daju svoj doprinos”, naveo je on. Upitan šta očekuje od vladajuće koalicije, on je kazao: ostavke.

“Očekujemo međunarodni pritisak i omasovljenje protesta”, kazao je Perović i dodao da su lideri partija stali iza sporazuma koji su prethodne subote, na protestu, potpisali opozicioni poslanici. Naveo je i da će se ovakvi sastanci održavati redovne, te da će svaki naredni organizovati različita partija.

Jedan od učesnika sastanka “Vijestima” je nezvanično kazao da je dogovorena samo koordinacija aktivnosti partija i organizatora protesta.

Opozicioni poslanici i predstavnici građanskog pokreta “Odupri se - 97.000” na prethodnom protestu potpisali su Sporazum za budućnost kojim se predviđa da opozicione partije neće učestvovati ni na jednim izborima, koji budu zakazani prije ispunjenja osnovnog zadatka - Vlade građanskog jedinstva.

Bonus video: