Referendumski karavan posjetio Skoplje

Učesnici Karavana prvi sastanak imali su sa Ivanom Stoilkovićem, poslanikom Sobranja Republike Makedonije i predsjednikom parlamentarne stranke DPSM
10 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2017. 10:21h

Ekipa Referendumskog karavana na svom putu do Brisela posjetila je drugu tačku – Skoplje, navbodi se u saopštenju

"Makedonija se, kao i Crna Gora, nalazi u dubokoj političkoj krizi, što su potvrdili sagovornici i domaćini članova Karavana.

Učesnici Karavana prvi sastanak imali su sa Ivanom Stoilkovićem, poslanikom Sobranja Republike Makedonije i predsjednikom parlamentarne stranke DPSM.

"Tokom višesatnog razgovora najviše je bilo riječi o aktuelnoj političkoj situaciji u objema zemljama, te su i razmijenjena iskustva vezana za prevazilaženje političke krize na demokratski način.

"Pitanje NATO integracijâ problem je koji se tiče sviju zemalja Balkana, problem koji postoji i van granica Balkana, jer na različitim stranama svijeta vlada ista matrica nedemokratskog ponašanja. Referendumski karavan je naš vid borbe za donošenje demokratske odluke o ovom bitnom pitanju za Crnu Goru – poručio je sagovornicima u Skoplju Marko Milačić.

"Vlast se mora prinuditi da ispoštuje volju naroda. Neposlušnost treba iskazati na sve poznate, ali i na neke nove i kreativne načine, koji će skrenuti pažnju šire domaće i međunarodne javnosti", istakao je Stoilković.

Saopšteno je da su nakon srdačnog razgovora razmijenjeni prigodni pokloni i dogovorena dalja saradnja.

Ugledni makedonski novinar Milenko Nedelkovski, čija je televizijska emisija jedna od najgledanijih u zemlji, bio je veoma jasan u svom stavu po pitanju izražavanja demokratske volje naroda u Crnoj Gori:

"Ukoliko Crna Gora smatra da je demokratska država, onda mora da vlada osnovno demokratsko pravo: da se čuje glas svakog građanina! Bez razlike da li Crnogorci glasaju za ulazak ili za neulazak u NATO. Mi smo u Makedoniji imali nekoliko referenduma, uključujući i onaj na kome smo se opredijelili za izlazak iz Jugoslavije i našu državnu nezavisnost. Zato smatram da i narod Crne Gore zaslužuje da sâm odlučuje o svojoj sudbini. Sudbinu crnogorskog naroda ne smije rješavati mala grupa korumpiranih političara, u najvećoj mjeri kriminalaca, koji su gonjeni od italijanskog tužilaštva i drugih institucija iz inostranstva. Zato se ne smije ništa uraditi na štetu naroda", rekao je Nedelkovski.

Ekipa Referendumskog karavana susrela se i sa članovima redakcije iNFOMAX portala: Natalijom Ivčevom i Aleksandrom Mitevskim. Mitevski poručuje da bi ideja raspisivanja referenduma o ulasku u NATO savez mogla biti dobra i za Makedoniju.

"Kako je krenulo i kod nas će biti potrebna neka slična inicijativa kao što je Referendumski karavan, pošto smo već svjedoci da postoje slični pritisci od strane nekih zapadnih centara da se Makedonija protiv narodne volje ugura u NATO. Želim vam srećan put i da ispunite ono što ste naumili, a očekivaćemo vašu podršku za slučaj da dođemo u istu situaciju u kojoj ste vi sada", kazao je Mitevski

Sledeća stanica Referendumskog karavana je Beograd.

Galerija

Bonus video: