Regionalni vodovod slavi „vizionarstvo i liderstvo“ Đukanovića

„Crna Gora je uvijek slijedila napredne evropske vrijednosti, a tu vizionarsku i hrabru politiku svakim danom sve više potvrđuju najpoznatije svjetske kompanije koje svoje biznise razvijaju u našoj zemlji”, istakao je premijer
93 pregleda 11 komentar(a)
Milo Đukanović, vodovod, Tivat, Foto: Siniša Luković
Milo Đukanović, vodovod, Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 29.09.2016. 19:53h

Lider koji je imao viziju kuda treba da ide Crna Gora, čovjek koji je najzaslužniji za razvoj i očuvanje mira u našoj državi, čovjek kojim se Crna Gora prepoznaje širom meridijana i čovjek kome se vjeruje u Crnoj Gori i čija riječ vrijedi i na Istoku i na Zapadu - ovako je najavljen premijer i lider DPS Mila Đukanovića, koji je bio centralni govornik na obilježavanju dana Regionalnog vodovoda (RV) Crnogorsko primorje, a koja je održana u Tivtu.

Svečanosti održanoj u jednom od najskupljih hotela u Crnoj Gori, ultaluksuznom „Regent Porto Montenegru“, prisustvovao je veliki broj zvanica – članova Vlade i državnih organa, predstavnika lokalnih uprava i zvanica iz javnog života, a njome je obilježena 6-ta godišnjica od dana kada je 29. septembra 2010. Đukanović zvanično pustio u rad prvu fazu tog vodovodnog sistema koji je napravila državna firma RV, osnovana daleke 1975. godine sa namjerom da na žedno primorje dovede vodu iz basena Skadarskog jezera.

Direktor RV i član najužeg rukovodstva DPS Goran Jevrić kazao je da je sudbina tog projekta „često bila definisana globalnom hamletovskom dijelom biti ili ne biti“, ali je to prekratilo „donošenje hrabrih odluka o datom trenutku, zasnovanih na viziji ekonomskog razvoja Crne Gore“, što je Đukanovićeva Vlada uradila početkom 2007, kada je odlučeno da se intenziviraju radovi na prvoj fazi RV.

„Neka potreba i opravdanost investicije u ovaj značajan projekat bude podstrek svima nama u Crnoj Gori da se priritetno opredijelimo za donošenje odluka koje garantuju siguran razvoj Crne Gore, sigurna radna mjesta, a u ime JPRV želim da istaknem, i sigurno vodosnabdijevanje primorja“, poručio je Jevrić.

"Dosadašnje ulaganje od 107 miliona eura u RV, doprinijelo je ne samo turističkom prometu, nego i poboljšanju ukupnog poslovnog ambijenta i prilivu investicija, naročito u turizmu. Samo u dvije opštine, u Tivtu i Herceg Novom, grade se tri vrijedne nove turističke strukture: Luštica Bay, Porto Montenegro i Porto Novi. Njihova ukupna vrijednost premašuje 2 milijarde eura“, kazao je premijer Đukanović ističući da je RV iako mu je godišnja prosječna iskorištenost kapaciteta relativno niska, „od početka samoodrživo preduzeće“.

Najavio je skori početak gradnje II faze tog sistema i duliranje raspoloživih količina vode, kao i mogućnost izvoza vode u neke od država Mediterana.

„Izgradnjom RV nadam se, naučili smo važnu lekciju o značaju efikasnog donošenja odluka u cilju smanjenja razvojnog zaostajanja u odnosu na Evropu. Crna Gora je uvijek slijedila napredne evropske vrijednosti, a tu vizionarsku i hrabru politiku svakim danom sve više potvrđuju najpoznatije svjetske kompanije koje svoje biznise razvijaju u našoj zemlji”, istakao je premijer.

Prethodno je konferansije svečanosti, glumica Kristina Stevović govorila od “trnovitom putu” koji je CG prešla u proteklih 30 godina, sačuvanom miru i stabilnosti, obnovi nezavisnosti, promjeni CG od “namanje razvijene republike SFRJ do najrazvijenije države Zapadnog Balkana i “sigurnom putu evroatlantskih integracija”, što se sve ovih dana sluša sa predizbornih tribina DPS.

„Zahvaljujući viziji Vlade CG, odlučnosti i spremnosti da realizuje projekat RV, prije svega premijeru Đukanoviću, investiralo se u infrastrukturne projekte kao preduslov sveukupnog društvenog progresa i ovaj projekat je završen i stavljen u funkciju 2010“, kazao je ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović dodajući da je izgradnja RV „uticala i na sve čistije more na čemu nam zavide ne samo udarne turističke destinacije Mediterana i Jadrana“, ali nje pojasnio kako je čistoča mora povezana sa vodosnabdijevanjem stabnovništva.

Gvozdenović je naglasio da je RV bio preduslov intenzivnih stranih investicija na primorju i turističkog razvoja koji je po njemu, rezultirao sa „3 milijarde eura eura potpisanih ugovora o ulaganju koje danas imamo“ i otvaranjem 52 hotela visoke kategorije sa 6 hiljada kreveta u protekle četiri godine.

Gvozdenović je dodao da će ove godine Crna Gora od turizma priohodovati 850 miliona eura, da će 2020. broj turista koji je posječuju biti 4 puta veći od broja stanovnika naše države, te da „ukoliko sve nude teklo po planu 2021. imaćemo obalu potpuno komunalno opremljenu i Crna Gora će biti jedna od rijetkih zemalja Mediterana sa potpuno riješenim problemom otpadnih voda“.

„Umijemo, znamo i možemo. Postoji ne samo jasna vizija nego i snaga da se taj i drugi projekti realizuju do kraja“, zaključio je Gvozdenović.

Bonus video: