Resulbegović: Cungu je više računa vodio o ličnom interesu

Slučaj Šasa, koji već uveliko poprima konture afere, zainteresovao je i državno tužilaštvo koje je pokrenulo istragu
166 pregleda 5 komentar(a)
Selim Resulbegović, Foto: SDP
Selim Resulbegović, Foto: SDP
Ažurirano: 15.01.2014. 20:26h

Šef ulcinjskog SDP- a Selim Resulbegović kazao je da su se njegove optužbe na račun predsjednika Opštine Nazifa Cungua zbog "zarobljavanja" državne imovine od 32.000 kvadrata na obalama Šaskog jezera odnosile na političku i moralnu odgovornost prvog čovjeka grada, a ne na formalno pravni okvir usvojene sporne studije lokacije.

On tvrdi da je Cungu na konferenciji za novinare "uspio da demantuje ono za što ga ja i nijesam optužio".

"Njegov demant se bazira na objašnjenju da je procedura usvajanja studije lokacije za Šas, bila formalno– pravno ispravna, što ja i nijesam dovodio u pitanje. Moje optužbe odnosile su se na političku i moralnu odgovornost Cungua zbog štete koju je nanio opštini, kao prvi čovjek grada, čime je pokazao da nije vodio računa o državnom i javnom interesu već, prevashodno o ličnom i privatnom", pojasnio je Resulbegović na konferenciji za novinare.

Slučaj Šasa, koji već uveliko poprima konture afere, zainteresovao je i državno tužilaštvo koje je pokrenulo istragu. Cungu je prije dolaska na vlast na Šaskom jezeru kupio oko 50.000 kvadrata zmljišta.

Odmah potom, tražio je izradu studije lokacije za njegovu imovinu ali je tadašnji gradonačelnik Gzim Hajdinaga, inače ljuti politički protivnik Cungua, donio odluku da se studijom obuhvati i 32.000 kvadrata državnog zemljišta. To zemljište dijeli Cunguovu imovinu od jezera i na njemu studijom nije planirana nikakva gradnja.

Resulbegović je, ponavljajući optužbe, kazao da je spornom studijom cijela gradnja turističkih kapaciteta predviđena na privatnoj imovini dok je na 32.000 kvadrata "zarobljene" državne imovine, predviđena zelena površina "preko koje se imovini Cungua obezbjeđuje izlaz na jezero".

"Da je studija rađena samo za imovinu Cungua, on bi tamo mogao da gradi objekte u površini od 10.000 metara kvadratnih. Ovako, obuhvaćanjem i opštinskog zemljišta omogućava mu se gradnja na više od kvadrata", kazao je Resulbegović.

Na taj način, kako je konstatovao, kroz povećani stepen izgrađenosti, višestruko se uvećava vrijednost imovine Cungua, dok se apsolutno blokira mogućnost valorizacije državne imovine u površini od 32.000 kvadrata.

"Svaka najava navodnog raspisivanja tendera za prodaju tog zemljišta je apsolutno besmislena. Jer ko će se javiti za kupovinu zemljišta na kojem nije predviđena nikakva gradnja i koje služi samo kao park i izlazak na jezero za imovinu Cungua", ocijenio je Resulbegović.

Kako tvrdi, samo činjenica da je taj planski dokument jedini usvojen u zadnjih godinu i po, govori o tome koliko je to važno bilo Cunguu.

Resulbegović se osvrnuo i na kontra optužbe koje je na njegov račun izrekao Cungu nazivajući ih manipulacijama i insinuacijama.

Cungu je optužio Resulbegovića da je kao potpredsjednik Opštine zolupotrijebio službeni položaj i svoju kancelariju pretvorio u biro firme koja se vodi na ime njegovog sina.

"Cungu ističe da sam ja želio da podignem dva ili tri sprata iznad puta, na mojoj parceli kod hotela Mediteran. Istine radi, navodim da DUP–om Pristan meni i suvlasniku parcele, odobrena je gradnja do maksimalno 1 metar iznad puta. Poređenja radi, objekti na susjednim parcelama, i sa jedne i sa druge strane, podignuti su jedan odnosno dva sprata iznad nivele puta", kazao je Resulbegović.

Tako je, kako je naveo, istinita i Cunguova tvrdnja da je on imao namjeru da proširi pristupni put na 6 metara.

"U stvari, radi se o zaštiti javnog interesa i pokušaju da spriječim suženje puta na jednom mjestu i zbog jednog objekta i to puta koji je slijepa ulica iu koji po elementarnim pravilima struke mora biti dvosmjerna, kao i što je i bilo predloženo od strane obrađivača plana", pojasnio je Resulbegović.

Bonus video: