Rezolucija IDU o CG: Zabrinuti zbog politički motivisanog progona Nebojše Medojevića

"Politički progon PZP-a, stranke koja čvrsto promoviše tradicionalne hrišćanske vrijednosti i ideologiju modernog konzervatizma – nastavak je totalitarne prakse vladavine DPS-a Mila Đukanovića, jedine komunističke partije u Evropi koja je neprekidno na vlasti od 1945.godine", navodi se u saopštenju
4172 pregleda 20 komentar(a)
Medojević sa Romnijem, Foto: Facebook.com/DemokratskiFront
Medojević sa Romnijem, Foto: Facebook.com/DemokratskiFront
Ažurirano: 07.12.2019. 23:37h

IDU je u Vašingtonu usvojila Rezoluciju o Crnoj Gori, saopštili su iz Pres službe Pokreta za promjene.

"Na sastanku Izvršnog Komiteta IDU održanom 6.decembra 2019 u Vašingtonu, u okviru Kongresa ove globalne alijanse partija desnog centra usvojena je Rezolucija o Crnoj Gori: W3Schools IDU iskazuje svoju zabrinutost zbog neprekidnog politički motivisanog progona Nebojše Medojevića, lidera Pokreta za promjene (PZP). Politički progon PZP-a, stranke koja čvrsto promoviše tradicionalne hrišćanske vrijednosti i ideologiju modernog konzervatizma – nastavak je totalitarne prakse vladavine DPS-a Mila Đukanovića, jedine komunističke partije u Evropi koja je neprekidno na vlasti od 1945.godine", navodi se u saopštenju.

U saopštenje piše da IDU poziva EU institucije da snažno osude "praksu staljinističkih namještenih suđenja, kao i nedostatak efikasnih istraga u vezi sa krijumčarenjem droge, cigareta, oružja i pranja novca, i da insistiraju na efikasnoj zaštiti zviždača, poslanika i novinara koji istražuju korupciju i organizovani kriminal."

"IDU pažljivo prati situaciju u Crnoj Gori – kandidatu za članstvo u EU – i iskazuje svoju zabrinutost zbog politički motivisanog progona našeg prijatelja Nebojše Medojevića koji uživa nepodijeljenu podršku našeg udruženja kao jedan od najistaknutijih i najhrabrijih boraca protiv korupcije i mafije u Crnoj Gori. Njegovo neustavno hapšenje – bez skidanja imuniteta – u decembru 2018. godine, nakon njegovog govora u Skupštini, mora biti alarm i upozorenje vlastima u Crnoj Gori da takva praksa neizbježno vodi redefinisanju stava evropskih institucija u pogledu napretka ostvarenog u poglavljima 23 i 24. Vladavina prava, slobodno iskazivanje političkih mišljenja, jaka parlamentarna kontrola – sve su to osnovna načela IDU-a, a sadašnja situacija u Crnoj Gori i progon jednog od najistaknutijih opozicionih lidera, Nebojše Medojevića, jasno ukazuje na to da Crna Gora ne ispunjava osnovne kriterijume poglavlja 23 i 24.", saopšteno je.

IDU poziva sve političke strukture i institucije u Crnoj Gori da započnu dijalog o osnovnim reformama potrebnim za jačanje demokratije i mirno rješavanje duboke političke krize u zemlji.

"Za rezoluciju kojom se osuđuje progon Nebojše Medojevića glasali su predstavnici najznačajnijih partija svijeta koje definišu globalna kretanja: Republikanska Partija SAD Donalda Trampa, Konzervativci Velike Britanije Borisa Džonsona, CDU Angele Merkel, CSU Markusa Soedera, Narodna Partija Austrije Sebastijana Kurca, najveca demokratska partija na svijetu sa preko 200 miliona članova Indijska Narodna Partija BJD. Iz regiona snažnu podršku rezoluciji dala je i SNS Aleksandra Vučića, PDP Republike Srpske Borislava Borenovića, VMRDPNE Nikole Gruevskog. Obraćanje Medojevića je propraćeno snažnim aplauzom kao znak solidarnosti i podrške njegovoj borbi za demokratiju i slobodu. Usvajanje ove Rezolucije predstavlja priznanje i pobjedu na međunarodnoj sceni PzP i DF i do sada najsnažnija osuda totalitarnog i korumpiranog režima u Crnoj Gori. U toku rada Kongresa IDU Medojević se susreo i sa uticajnim republikanskim senatorima SAD Džon Baraso, Mit Romni i Pat Tumi. U toku dana Medojević će imati i izlaganje o političkoj krizi u Crnoj Gori", zaključeno je.

Bonus video: