Rezolucija o NATO-u prošla na Odboru

Milan Knežević je rekao da je rezolucija anticrnogorska i da će, ukoliko se u parlamentu odluči da Crna Gora postane članica NATO-a rizikuje stabilnost Crne Gore. "Ovo nije prijetnja, ovo je obećanje" rekao je Knežević i pozvao potpisnike da povuku rezoluciju
65 pregleda 0 komentar(a)
NATO, Foto: Nato
NATO, Foto: Nato
Ažurirano: 09.09.2015. 19:47h

Odbor za Međunarodne odnose i iseljenike podržao je Rezoluciju o podršci Crne Gore NATO-u glasovima Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP), Bošnjačke stranke (BS) a za taj akt glasao je i nezavisni poslanik Mićo Orlandić, dok je lider Pozitivne Darko Paojović izašao iz sale prije glasanja.

Protiv Rezolucije glasali su poslanik Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević, predstavnik Demosa Goran Danilović dok je Koča Pavlović iz DF-a bio uzdržan.

Pavlović je rekao da bi Rezolucija o podršci Crne Gore NATO-u trebalo da insistira na ubrzavanju reformi i jačanju vladavine prava. On je rekao da NATO kampanja stvara lažnu sliku da je Crna Gora sve svoje obaveze završila i da se potencira da je pravo čudo kako poziva NATO do sada nije poslao poziv za članstvo.

"Rezolucije treba da bude u pravcu hitnog djelovanja a ne samohvalisanja" rekao je Pavlović.

Danilović je rekao da predstavnici Demosa neće podržati taj dokument na plenumu i da u njoj nema ničega novog kao i da se u njoj ne pominje parlament.

"Rezolucija ne pominje Skupštinu jer se želi stvoriti slika da je vladajuća većina Crna Gora, e pa nije. Šta je u rezoluciji novo? Cijeli svijet zna da vas je u parlamentu 49 koji će glasati za NATO" rekao je Danilović. On je dodao da u rezoluciju treba uvrstiti da "ko je protiv NATO-a nije protiv Crne Gore".

Poslanici DPS-a su tokom rasprave govorili da je članstvo u NATO-u isplativije i bezbjednije od neutralnosti, kao i da će ulazak u Alijansu ubrzati put ka EU.

Milan Knežević je rekao da je rezolucija anticrnogorska i da će, ukoliko se u parlamentu odluči da Crna Gora postane članica NATO-a rizikuje stabilnost Crne Gore. "Ovo nije prijetnja, ovo je obećanje" rekao je Knežević i pozvao potpisnike da povuku rezoluciju. Pavlović, Knežević i Danilović kazali su da je o pitanju članstva neophodno organizvoati referendum

Lider Pozitivne Darko Pajović rekao je da referendum ne treba da bude u rezoluciji i da on za neke stranke nije garant prihvatljivosti.

Sjednicu Odbora obilježio je verbalni sukob Koče Pavlovića i Darka Pajovića.

Nakon polemike o članstvu u NATO, Pavlović je, aludirajući na Pozitivnu, rekao da neke partije klize DPS-u. Pajović je nakon toga rekao da je on dostavio snimak sa sjednice GO DPS-a koji je pokrenuo aferu "Snimak" da bi opozicione partije učile i radile ono što radi DPS, odnosno "krale poslanike i odbornike" i opraštale račune za struju, vodu i smeće.

Pavlović je u svom obraćanju rekao Pajoviću da je on samo kurir koji je dostavio snimak, što je izazvalo žučnu raspravu. Nakon što je Pajović u svom obraćanju prestao da persira Pavloviću i obraća mu se sa "ti", poslanik DF-a mu je rekao "nemoj mi "tikat", biće ti zadnje". "Baš bih volio da vidim što će da mi bude zadnje" odgovorio je Pajović. Ostali poslanici ubrzo su smirili situaciju i sjednica je nastavljena.

Bonus video: