Riker Đukanoviću: Pristupanje Crne Gore EU je visoko na agendi Vašingtona

Đukanović je podsjetio na značaj nedavnih posjeta delegacije američkog Senata i specijalnog izaslanika za Balkan Metjua Palmera, koji je učestvovao u ovom razgovoru, ističući da je za Crnu goru važna dobra frekvencija dijaloga između dvije države, što je i dobra poruka za Region
1363 pregleda 3 komentar(a)
Riker i Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Riker i Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Crna Gora je na dobrom putu da postane članica Evropske unije (EU), a njeno pristupanje je visoko na agendi Vašingtona, saopštio je pomoćnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Filip Riker.

On je na sastanku sa predsjednikom Milom Đukanovićem rekao da Crna Gora postaje uzor i model za stabilnost, iskazujući poštovanje za viziju i mudrostost poštovanja crnogorske politike.

"Pristupanje Crne Gore EU visoko je na agendi Vašingtona, i na dobrom putu je da postane naredna članica Unije i pokaže da ta vrata ostaju otvorena za Zapadni Balkan", istakao je Riker.

Đukanović je podsjetio na značaj nedavnih posjeta delegacije američkog Senata i specijalnog izaslanika za Balkan Metjua Palmera, koji je učestvovao u ovom razgovoru, ističući da je za Crnu goru važna dobra frekvencija dijaloga između dvije države, što je i dobra poruka za Region.

On je naglasio da za Balkan nema rješenja van konteksta evropske i evroatlantske ntegracije, posebno imajući u vidu njegovo duboko i permanentno zaostajanje za Evropom i njenim demokratskim i ekonomskim razvojem.

Zato je, naglasio je Đukanović, pripadnost evropskom sistemu vrijednosti i učvršćivanje strateškog evroatlantskog partnerstva jedina dobra solucija i za Balkan i za Evropu.

"Podrška i pažnja SAD-a u tom smislu je izuzetno značajna", kazao je Đukanović.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim procesima u Regionu sa naglaskom na iznalaženje rješenja za otvorena pitanja.

Bonus video: