Roćen: Crna Gora nikada nije bila bliže članstvu u NATO

"Nikada nije toliko lijepih riječi na jednom velikom međunarodnom skupu izrečeno kao što je danas o Crnoj Gori", kazao je on
10 komentar(a)
Ažurirano: 21.05.2012. 19:05h

Crna Gora nikada nije bila bliže članstvu u NATO, kao što je poslije samita u Čikagu, ocijenio je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Milan Roćen.

On je danas učestvovao na ministarskom sastanku na kome su bile sve zemlje članice NATO-a i Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina i Gruzija.

Roćen je crnogorskim novinarima rekao da samit u Čikagu, nije bio samit proširenja, ali je da definitivno bio "samit za pripremu za samit proširenja".

"Nema ljepše vijesti na ovaj naš crnogorski praznik (21. maj - Dan nezavisnosti) od činjenice da nikada nije toliko lijepih riječi na jednom velikom međunarodnom skupu izrečeno kao što je danas o Crnoj Gori", kazao je on.

"Nikada nije toliko lijepih riječi na jednom velikom međunarodnom skupu izrečeno kao što je danas o Crnoj Gori", kazao je on.

"Mnogi od njih su, kao što je sekretarka Klinton, afirmativno govorili o Crnoj Gori. Svi su govorili i o politici otvorenih vrata i da NATO ostaje do kraja privržen jednoj od svojih najboljih politika", rekao je on.

Roćen je naveo da nema nijednog ministra, učesnika sastanka, koji nije govorio najpozitvnije o Crnoj Gori, afirmišući i potrebu alijanse da se širi.

"Očekujemo, ako nastavimo ovim tempom sa reformama, a nema nikakvog razloga da tako ne bude, da vrlo skoro Crna Gora dobije poziv za članstvo u Alijansi", poručio je Roćen.

Lukšić: Crna Gora pokazala da može biti pouzdan partner

Crnogorski premijer je na samitu NATO u Čikagu rekao da Crna Gora u potpunosti podržava strategiju o Avganistanu.

Lukšić je kazao da su borba protiv organizvovanog kriminala i korupcije i jačanje vladavine prava, priroteti Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji i NATO.

"Učešće Crne Gore je možda simbolično, ali naša participacija u ISAF misiji pokazuje da, iako mala država, možemo biti pouzdan dio NATO mozaika i partner kome treba vjerovati", poručio je on.

"Iako mala država, možemo biti pouzdan dio NATO mozaika i partner kome treba vjerovati", poručio je on.

„Pozdravljamo značajan napredak koji je Crna Gora ostvarila u pravcu članstva u NATO, kao i njen doprinos bezbjednosti regiona zapadnog Balkana i šire, uključujući i njenu aktivnu ulogu u aktivnostima regionalne saradnje i učešće u misiji ISAF. Takođe, pozdravljamo sve veću podršku crnogorske javnosti za članstvo u NATO i nastavićemo da pružamo pomoć u ovom procesu«, navodi se u Deklaraciji.

Aktivno učešće Crne Gore u procesu MAP-a, kako je ocijenjeno, pokazuje črvstu posvećenost članstvu u Alijansi.

"Nastavićemo da aktivno posmatramo napredak Crne Gore ka članstvu", poručeno je sa samita.

U delegaciji Crne Gore su i ministri vanjskih poslova i evropskih integracija Milan Roćen i Milica Pejanović Đurišić.

Lukšić je crnogorskim novinarima u Čikagu rekao da je Grna Gora na samitu snažno ohrabrena da nastavi sa reformama, navodeći da je važno da tako bude nastavljeno kako bi na narednom samitu dobila poziv za članstvo.

On je kazao da su zaključci sa samita povoljniji od onoga što je zvanična Podgorica očekivala.

"Odrednica koja govori da će Crna Gora biti pod aktivnim monitoringom kako bi se pratio dalji napredak u cilju potpune realizacije članstva u određenom periodu, sugeriše da je samit poslao poruku snažnog ohrabranje za ono što se radi u Crnoj Gori", kazao je Lukšić.

On je podsjetio da samit u Čikagu nije bio samit proširenja, ali je Crnoj Gori bilo vrlo važno da se prepozna dosadašnji napredak, što je i urađeno.

"To ne znači da treba da se zavaravamo ili uljuljkamo u značaju ovih poruka. Važno je da prepoznamo podršku koju smo dobili i nastavimo da posvećeno radimo kako bi, već na narednom samitu, mogli govoriti i o konkretnim aktivnostima, prije svega i o pozivu za članstvo", poručio je Lukšić.

Prvi dan samita NATO u Čikagu obilježila je odluka zapadne vojne alijanse da aktivira prvu fazu antiraketnog štita u Evropi, kao i odlučnost da koalicione snage ostanu u Avganistanu i pored povlačenja francuskih vojnika do kraja ove godine.

Samit prate i demonstracije, a policija se sukobila sa demonstrantima koji su došli da protestuju zbog politike te vojne alijanse. Prema posljednjim informacijama, uhapšeno je najmanje 45 ljudi.

Američki predsjednik Barak Obama rekao je da predstoje "teški dani" u Avganistanu, ali i da će trupe te alijanse ostati aktivne u toj državi i pored odluke Francuske da do kraja godine povuče svoje vojnike.

On je kazao da je pred NATO još dosta posla u Avganistanu, pred najavljeno povlačenje trupa za dvije i po godine.

"Naš cilj je da avganistankse snage bezbjednosti, uz podršku ISAF misije, u toku naredne godine preuzmu kontrolu nad zemljom, i da do 2014., kada će se ISAF povući, stvorimo uslove da Avganistan brine o bezbjednosti svog naroda", rekao je Obama.

Galerija

Bonus video: