Roćen pozvao Hilari Klinton u Budvu

Na zahtjev “Vijesti” da komentariše prirodu ovakvih susreta na koktelima nakon konferencija, diplomata jedne zapadne zemlje je rekao: "Na takvim prijemima naletiš na razne ljude i pričaš s njima”
132 pregleda 0 komentar(a)
hilari, Foto: Mip.gov.me
hilari, Foto: Mip.gov.me
Ažurirano: 15.04.2011. 19:37h

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija izdalo je saopštenje u kojem naglašava da je šef crnogorske diplomatije Milan Roćen sinoć, na prijemu za učesnike Ministarskog sastanka Sjeveroatlantskog savjeta NATO-a u Berlinu, imao kratke susrete s desetak svojih kolega i državnika iz nekih od najuticanijih država svijeta.

„Na prijemu za učesnike sastanka Roćen je imao kraći susret s kancelarkom Angelom Merkel, koja je posebno istakla značaj zvanične posjete premijera Igora Lukšića Berlinu.

On je o tome razgovarao i sa ministrom Gidom Vesterveleom, koji je potvrdio zainteresovanost da prvom prilikom posjeti Crnu Goru.

Tokom kraćih odvojenih susreta s američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton i generalnim sekretarom NATO Anders Fog Rasmusenom, Roćen je visoke sagovornike upoznao s aktivnostima crnogorskog predsjedavanja Jadranskom poveljom“, piše u saopštenju.

Koča Pavlović (PzP) je rekao da se na fotografijama vidi da Merkel i Klinton i ne gledaju u pravcu ministra Roćena: “Čak se vidi da razgovaraju sa nekim drugim a ne sa našim ministrom"

Dodaje se da je Roćen sagovornike upoznao s aktivnostima crnogorskog predsjedavanja Jadranskom poveljom i pripremama za Ministarski sastanak u Budvi, koji će biti održan na marginama Ministarskog sastanka SEECP (Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi) 29. juna.

Tada se očekuje dogovor o inicijativi za upućivanje regionalnog tima instruktora u okviru ISAF misije u Avganistanu.

Riječ je o inicijativi da zajednički tim instruktora iz država bivše Jugoslavije obučava avganistanske vojnike.

“Poziv za ovaj sastanak biće upućen i državnoj sekretarki Klinton i generalnom sekretaru Rasmusenu”, napominju u MVPEI.

"Naletiš na razne ljude"

Na zahtjev “Vijesti” da komentariše prirodu ovakvih susreta na koktelima nakon konferencija, diplomata jedne zapadne zemlje je rekao: "Na takvim prijemima naletiš na razne ljude i pričaš s njima”.

Zvaničnik njemačke administracije je rekao da je “susret kancelarke Merkel sa Roćenom u okviru konferencije nije bio unaprijed planiran”.

“Tokom ministarskog sastanka Sjeveroatlantskog savjeta NATO-a u Berlinu, državna sekretarka Klinton je imala čast da se susretne sa više ministara inostranih poslova. Ona je tom prilikom imala zadovoljstvo da se sretne i sa ministrom Roćenom”, kazala je “Vijestima” portparolka američke ambasade Šeli Siver.

Pavlović: Merkel i Klinton gledaju na drugu stranu

Portparol PzP-a Koča Pavlović ocijenio je da Roćen nikako ne može da preboli činjenicu da nije bio član delegacije premijera Lukšića prilikom njegove posjete Berlinu i da je uzalud pokušavao da zakaže zvanične sastanke sa njemačkim šefom diplomatije Gidom Vestervelom i kancelarkom Merkel tokom ministarskog sastanka NATO-a.

“Uprkos tome, nošen pretjeranom željom da se domaćoj javnosti predstavi kao još uvijek važan sagovornik njemačkih i američkih zvaničnika, ministar Roćen je svoje slučajne koktel-susrete na svečanom prijemu povodom ovog NATO skupa, na sajtu svog ministarstva pokušao da lažno predstavi kao "kraće susrete sa kancelarom Merkel" ili kao "odvojene susrete sa državnom sekretarkom Hilari Klinton", kazao je Pavlović.

On je dodao da se na fotografijama vidi da Merkel i Klinton i ne gledaju u pravcu ministra Roćena: “Čak se vidi da razgovaraju sa nekim drugim a ne sa našim ministrom – sve to pokazuje na koje niske grane se srozala crnogorska diplomatija na čelu sa drugom Roćenom. Drug Roćen se na pomenutom koktelu sreo sa uvaženim čelnicima Njemačke i SAD samo zato što su se te ličnosti sa Roćenom nalazile u istoj prostoriji, i što očigledno, nijesu mogle da izbjegnu kucanje sa šefom naše diplomatije”.

Kontakt sa Novim Zelandom

Roćen se u Berlinu sastao i s kolegom iz Avganistana Zalmai Rasulom, Belgije Stevenom Vanakereom koji je najavio posjetu Podgorici početkom iduće nedjelje, te Slovačke Mikulašem Džurindom i Portugala Luis Amadom.

„U razgovoru sa ministrom UK Vilijamom Hejgom naglašen je značaj uspostavljanja političkih kontakata na najvišem nivou. Nekoliko ministara najavilo je posjete Crnoj Gori tokom ove godine, među kojima predsjedavajući OEBS litvanski ministar Audronius Ažubalis, kao i ministri vanjskih poslova Gruzije i Jordana Grigol Vašadze i Naser Džude“, saopštilo je MVPEI.

Dodaje se da je prvi kontakt na ministarskom nivou uspostavljen i s ministrom Novog Zelanda Morijem Mekalijem.

Bonus video: