Roćenovo ministarstsvo diplomatama pumpalo prosjek za penziju

U MVPEI podizane su desetine hiljada eura gotovine za akontacije i putne troškove koji nijesu pravdani
78 pregleda 27 komentar(a)
Ažurirano: 04.11.2012. 07:55h

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) diplomatama je uplaćivalo doprinose za obavezno osiguranje na puni iznos zarade, iako zakon nalaže da se uplaćuje na osnovicu koju primaju u Crnoj Gori.

Osim toga, tokom prošle godine u Vladinom resoru na čijem čelu je bio Milan Roćen, podizane su desetine hiljada eura gotovina za akontacije i putne troškove koji nijesu pravdani, dok su za dio zaposlenih zarade računate tako što im je mnogostruko povećavana satnica.

Navedeno proizilazi iz nalaza Državne revizorske institucije (DRI) koja je prije dva dana objavila izvještaj o reviziji završnog računa budžeta za 2011. godinu.

MVPEI je, prema tom nalazu, tokom prošle godine uplaćivanjem doprinosa diplomatama na puni iznos zarade nenemjenski potrošilo 1,4 miliona eura, odnosno preplatilo doprinose za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje.

To će u velikoj mjeri uticati da dio ambasadora Crne Gore ima visoke penzije jer im je, umjesto doprinosa od nekoliko stotina eura, uplaćivano nekoliko hiljada eura. Primjera radi, MVPEI je ambasadoru pri UN u Njujorku Miloradu Šćepanoviću, sudeći prema nalazu DRI, uplaćivao doprinose na 5.073 eura, umjesto na oko 600 eura, kolika bi mu bila zarada da je ambasador pri Ministarstvu. Ili, ambasadoru u SAD Srđi Darmanoviću, MVPEI je izgleda uplaćivao obavezno osiguranje na platu od 4.790 eura.

U izvještaju DRI se podsjeća da prema Zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, osnovicu za obračun i osobe koje obavlja poslove u diplomatskom ili konzularnom predstavništvu čini zarada koju bi “ostvarili u Crnoj Gori na istim ili sličnim poslovima”. Zato je DRI naložila Ministarstvu da u što kraćem roku sprovede izmijenjeni obračun zarada zaposlenih u DKP-u.

Nalazom DRI je utvrđeno da je za više službenika zaposlenih u diplomatiji, u izvještaju o ostvarenim časovima rada, iskazan mnogostruko veći iznos ostvarenih časova od 176 sati mjesečno.

“Po osnovu njih je izvršen obračun bruto zarade zaposlenog, a nijesu obrazloženi posebnim rješenjem”, piše u izvještaju. Pored toga, suprotno zakonu na bonuse i varijabile zaposlenima nije plaćan porez, a netransparentno je trošen i novac iz tekućih rezervi.

DRI je kontrolisala način isplate oko 22 hiljade eura koje se odnose na nagrade zaposlenima po rješenju ministra u visini jedne mjesečne zarade i varijabilni dio zarade za jednog zaposlenog u ukupnom bruto iznosu. Ni taj novac nije uplaćivan u skladu sa propisima, jer na nagrade i varijabile nijesu uplaćeni doprinosi.

“Revizijom je utvrđeno da su isplaćivane naknade zaposlenima u Ministarstvu, za rad u radnim tijelima i grupama formiranim odlukama Vlade i rješenjima ministra. Utvrđeno je da su rješenja o isplati naknada donošena i isplate naknada izvršene bez podnesenog izvještaja radnog tima o završetku rada”, piše u izvještaju DRI.

Revizijom je utvrđeno da su sa budžetske pozicije tekuće rezerve iz blagajne za Ministarstvo vanjskih poslova izvršene isplate u iznosu od 15.000 eura, ali to ministarstvo nije pravdalo tu potrošnju

Revizijom je utvrđeno da su sa budžetske pozicije tekuće rezerve iz blagajne za Ministarstvo vanjskih poslova izvršene isplate u iznosu od 15.000 eura, ali to ministarstvo nije pravdalo tu potrošnju u skladu sa propisima.

“Smatramo da korišćenje rezervi na taj način nije transparentno i nije u skladu sa Zakonom o budžetu”, piše u izvještaju DRI.

U izvještaju o reviziji piše i da je blagajnica MVPEI sa Glavnog računa trezora podigla gotovine u iznosu od oko 25.000 eura, kojim se isplaćivane akontacije dnevnice za službeno putovanje.

“U blagajni nije evidentiran povraćaj i pravdanje akontacije, niti je razduživan putni nalog po propisanoj proceduri, a isplaćeni iznos akontacije dnevnice je evidentiran kao trošak za “ugovorene usluge”, piše u nalazu DRI.

DRI je kritikovala što se u MVPEI ne vodi knjigovodstvo osnovnih sredstava i sitnog inventara, a što za diplomatsko- konzularna predstavništva nije sproveden popis imovine i obaveza.

Roćen dijelio stanove i zakupljivao ambasade

Za zakup objekata za ambasade i stanove zaposlenih MVPEI godišnje izdvaja skoro 3,4 miliona eura, a ugovori o zakupu koji su prezentirani reviziji “nijesu zaključeni po propisanoj proceduri”. “Ugovori o zakupu zaključeni su po internoj proceduri, propisanoj pravilnikom donesenim od strane ministra”, pokazala je revizija. U izvještaju DRI piše da taj postupak nije sproveden u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Podsjeća se da je MVPEI za zakup prostora bilo dužno da tokom 2011. godine poštuje te odredbe. Revizijom je utvrđeno da je MVPEI dijelio jedinstveni predmet javne nabavke u toku godine i na taj način izbjegavanje primjene propisanog postupka javnih nabavki. To ministarstvo je više puta tokom prošle godine sprovelo nabavku računarske opreme, po pojedinačnim računima do 2.000 eura, što ukazuje da je u pitanju dijeljene predmeta javne nabavke.

Zakup aviona za potrebe Ministarstva realizovan je neposrednim sporazumom, po pojedinačnim računima od 6.000 do 20.880 eura, što prema DRI, nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Revizijom je utvrđeno da je MVPEI koristilo sredstva tekuće rezerve za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih.

Prema izvještaju DRI, to ministarstvo je koristilo više od 235 hiljada eura iz tekućih rezervi, ali nije, iako zakon nalaže, podnijelo izvještaj o načinu utroška tih sredstava. “Takvim postupanjem naršava se princip transparentne dodjele ovih sredstava i ostavlja se mogućnost korišćenja diskrecionim ovlašćenjima”, piše u izvještaju DRI.

Galerija

Bonus video: