"Rokove produžuju jer DPS koči Odbor"

Skupština Crne Gore će na današnjoj sjednici raspravljati o izmjenama odluke o formiranju Odbora, kojima će se rok za izborne reforme produžiti do 18. decembra
1193 pregleda 6 komentar(a)
DPS izbjegava izmjene izbornih zakona: Šaranović i Koprivica, Foto: Boris Pejović
DPS izbjegava izmjene izbornih zakona: Šaranović i Koprivica, Foto: Boris Pejović

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović smatra da je rok za izborne reforme produžen zbog opstrukcija Demokratske partije socijalista (DPS) u Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva. Šaranović, koji sa Momom Koprivicom predstavlja Demokrate u Odboru, tvrdi da je vladajuća koalicija namjerno zaobišla konsultacije tog skupštinskog tijela o produženju roka za izborne reforme.

“Nijesu konsultovali Odbor zato što znaju da ne bi dobili zeleno svjetlo od strane opozicionih predstavnika za produženje roka, jer se rok produžava zato što DPS opstruira rad Odbora. DPS želi da na sve načine održi status kvo po pitanju ključnih društvenih i sistemskih problema i pretvori ih u sopstvenu prednost. Tu se prije svega misli na opstruiranje hitnog rješavanja problema bb adresa i stvaranja zakonitog biračkog spiska, što su samo neki od ključnih preduslova za sprečavanje DPS-ovih izbornih mahinacija”, kazao je Šaranović za “Vijesti”.

Skupština Crne Gore će na današnjoj sjednici raspravljati o izmjenama odluke o formiranju Odbora, kojima će se rok za izborne reforme produžiti do 18. decembra. Ranije je bilo predviđeno da izborni zakoni budu završeni do 15. oktobra, ali Odbor do sada nije dostavio nijedan usaglašen predlog izmjena zakona. Šaranović tvrdi da su Demokrate imale najveći intenzitet aktivnosti u Odboru.

“Za nešto duže od mjesec dana dostavili smo 100 rješenja za poštene izbore i, što se nas tiče, ovaj posao može biti završen za najduže 10 dana. U međuvremenu, DPS se bavio samo opstrukcijama i predlaganjem rješenja koja dodatno afirmišu izborne zloupotrebe i degradiraju institucije kao što su RTCG, ASK, DIK, Sudski savjet, VDT”, kazao je on.

Bonus video: