Rokovi cure, o ostavkama ni riječi

Raonić: Zahtjevi protesta maksimalistički, uz dobar strateški plan i kvalitetnu komunikaciju sa svim bitnim subjektima, u slučaju realno postavljenih zahtjeva, sistem bi mogao biti veoma uzdrman
14040 pregleda 55 komentar(a)
Pet dana ignorišu pitanja da li podnijeti ostavke, Foto: Savo Prelević
Pet dana ignorišu pitanja da li podnijeti ostavke, Foto: Savo Prelević

Najviši državni zvaničnici, kao i direktori Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) i Radio-televizije Crne Gore (RTCG) ne pokazuju spremnost da napuste te pozicije i neće da kažu da li će podnijeti ostavke, kojima su ih građani uslovili na protestu prije nedjelju dana “97.000 - Odupri se”.

Predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, premijeru Dušku Markoviću, vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću, direktoru Agencije za sprečavanje korupcije Sretenu Radonjiću, direktoru Božidaru Šundiću i Savjetu RTCG Božidaru Šundićuje poručeno da do 15. marta podnesu ostavke, a ukoliko to ne učine, građani će se sjutradan, 16. marta, ponovo okupiti i neće se razilaziti dok se to ne desi.

Zavjet ćutanja do juče niko nije prekršio, izuzev VDT Ivice Stankovića koji je odmah objavio da tužilaštvo nije “željoteka”.

Programski direktor Građanske alijanse (GA), Boris Raonićrekao je za “Vijesti” da su ovako postavljeni zahtjevi, koliko god utemeljeni, maksimalistički i da je “teško očekivati da budu ispunjeni”.

“Uz dobar strateški plan i kvalitetnu komunikaciju sa svim bitnim subjektima, u slučaju realno postavljenih zahtjeva, sistem bi mogao biti veoma uzdrman”, ocijenio je Raonić. Čelnici države, javnog servisa i ASK-a pet dana nijesu odgovorili na ponovljena pitanja “Vijesti” da li su spremni da podnesu ostavku s obzirom na to da građani pokazuju nezadovoljstvo njihovim radom. Ukoliko nijesu spremni na takav korak da li time preuzimaju rizik za eventualnu političku krizu u zemlji, bilo je drugo pitanje “Vijesti”.

VDT Ivica Stanković poručio je početkom mjeseca da ne namjerava prijevremeno da ode. Na pitanje Televizije Vijesti da su učestali zahtjevi za njegovom ostakom, ali i da se nezvaničnio komentariše da je spreman na to, Stanković je kazao:

“To nije tačno. Čini mi se da zaboravljamo gdje je državno tužilaštvo bilo prije pet godina, a gdje je sada. Rasvijetljena su brojna krivična djela. Mnogi pripadnici kriminalnih grupa su lišeni slobode i to zahvaljujući intenzivnom radu tužilaca i službenika Uprave policije. Svjestan sam činjenice da će uvijek biti onih koji ove rezultate nikada neće priznati”, rekao je on.

I Božidar Šundić ranije je kazao da neće podnijeti ostavku ni on, ni menadžment Javnog servisa, navodeći da profesionalno rade svoj posao.

I predsjednik države Milo Đukanović saopštio je sredinom februara da neće podnijeti ostavku nakon informacija koje su isplivale u javnosti na njegov i račun DPS-a u okviru afere “Koverta” o sumnjivim transakcijama, činjenici da je prikrio firmu na Kipru...

“Nemam namjeru da podnesem ostavku, bez obzira što je to potpuno očigledno očekivanje jednog dijela javnosti kojeg dominantno čine moji politički protivnici. Da su se oni pitali, ja nikada ne bih ni bio na vlasti”, poručio je tada Đukanović.

Boris Raonić kaže da je nesporno da su institucije zarobljene, da rade prečesto po diktatu partija, a ne slovu Zakona, pa targetiranje ima i te kako smisla, “ali da bi sistem koji je nakalemljen iz komunističkog, neosvježen izbornim promjenama, bio demontiran, treba mnogo više promućurnosti”.

Boris RaonićBoris Raonić

„Kada se već odlučilo za dvonedjeljnu pauzu, a u međuvremnu zatražila ostavka gotovo svakog nosioca svih grana vlasti, onda ovaj period treba da bude iskorišćen za mapiranje i strateško promišljanje, da se ne desi da i ovaj protest doživi rezultat kao i svi prethodni“, kazao je Raonić.

On dodaje da “međunatodni faktor, koji je veoma bitan u ovim procesima, ima previše nepoznanica kad su u pitanju organizatori, ali i stvari gledaju kroz prizmu obnovljenih hladnoratovskih odnosa”:

“To dodatno otežava dobijanje dodatnog impulsa, kakav je recimo viđen u Makedoniji”, kaže on.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk ocijenio je da su protesti nešto normalno i tipično za demokratsko društvo.

“To nije problem, to je dio normalnog funkcionisanja demokratskog društva. Od suštinskog interesa za Crnu Goru je da se svi problemi razjasne... “, kazao je Tusk tokom sastanka sa Đukanovićem u Briselu.

Za sjutra nije najavljen protest, okupljanje koje organizuje dio opozicije planirano u Danilovgradu.

Bonus video: