Rovčanin: Poništena odluka ASK, Krapović nije kršio zakon

68 pregleda 4 komentar(a)
Nikola Rovčanin, Foto: Demokratska Crna Gora
Nikola Rovčanin, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 09.08.2018. 09:46h

Upravni sud Crne Gore poništio je odluku Agencije za sprječavanje korupcije, koja je tvrdila da je predsjednik opštine Budva, Dragan Krapović, bio u sukobu interesa, odnosno da je prekršio Zakon o sprječavanju korupcije, saopštio je Nikola Rovčanin, član GO Demokrata

"Partijski poslušnik i čovjek od povjerenja DPS-a za obračune sa neistomišljenicima, Sreten Radonjić, još jednom pokazao kako se zloupotrebljavaju institucije sistema za politički progon i revanšizam, ali sve uzalud", navodi Rovčanin.

Navode da je i ova presuda suda samo je još jedan u nizu od dokaza koji svjedoče o "siledžijskom ponašanju direktora nepotističke Agencije, Sretena Radonjića, a piona DPS-a, prema neistomišljenicima".

"Pored toga, cjelokupna situacija u društvu, politička, ekonomska, socijalna i institucionalna kriza, pa smjene nepodobnih članova Savjeta RTCG-a, i Vanje Ćalovic Marković iz Savjeta ASK-a, i ponovnog progona Demokrata kroz slučaj dr Tatjane Simić, odbornice Demokrata u SO Mojkovac, nedvosmisleno govore o površnoj demokratizaciji crnogorskog društva, koja ne dopire do vladavine prava i uspostavljanja institucionalnih okvira u samoj suštini stvari. Sa druge strane, Radonjić i trenutna vlast predstavljaju savršen primjer saveza politike DPS-a i institucija države koja onemogućava uspostavljanje institucionalne kontrole koja bi eliminisala razmjenu uticaja i moći. Drugim riječima, bez ikakve sumnje, možemo reći da u Crnoj Gori ne postoji vladavina prava kao temelj jednakosti i stvaranja pravne sigurnosti pojedica i društva uopšte", navodi Rovčanin.

"Umjesto da imamo samostalne i nezavisne institucije koje će raditi po slovu zakona, što je i osnovni preduslov društvenog, privrednog i političkog razvoja, imamo stanje zarobljenih institucija koje ne sprovode zakon, već izvršavaju partijske naloge i direktive, sve u cilju kako bi slomili slobodnomisleće ljude i građane Crne Gore koji se ne slažu i ne prihvataju politiku Demokratske partije socijalista ogrezlu u korupciji, kriminalu i beščašću. Upravo sam Radonjić ciljano donosi nezakonite odluke kako bi u javnosti kompromitovao opozicione političke subjekte. Kao što se moglo i primijetiti, režim je mjesecima unazad pokušavao da, svim silama i sredstvima, destabilizuje lokalnu vlast u Budvi. Umjesto o pozitivnim efektima rada nove demokratske vlasti, Đukanovićev režim je svojevrsnom medijskom propagandom i političkom korupcijom, stvarao vještačku atmosferu o tzv. krizi vlasti u Budvi. Ali uzalud im je sve, jer su opet doživjeli dvostruki poraz. Stoga, opet im poručujemo da mi ne ljubimo lance, nepravdu i gaženje zakona", dodaje Rovčanin.

On navodi i da "posljednja dešavanja u vezi sa radom Agencije, na čijem čelu je Sreten Radonjić, progon neistomišljenika i opozicionih političkih subjekata, te konstantne sugestije Evropske komisije da Agencja ne doprinosi otkrivanju slučajeva visoke korupcije, ali i presude nadležnih sudova kojima se poništavaju odluke nepotističke Agencije za podsticanje korupcije, jasno ukazuju da je razriješenje Radonjića, kao prvog čovjeka Agencije, prijeko potrebno i da samo njegova smjena predstavlja neophodan uslov za oslobađanje zarobljenih institucija i uspostavljanje vladavine prava i socijalne pravde".

Bonus video: