Rovčanin: Toplifikacija Pljevalja neće početi, a kamoli završiti dok je DPS na vlasti

"Sjetimo se kada je u predvečerje parlamentarnih izbora 2016. godine Milo Đukanović u Pljevljima najavio da će u septembru iste godine početi izgradnja Drugog bloka Termoelektrane. Do sada nije postavljen ni jedan blok, niti kamen temeljac"
215 pregleda 1 komentar(a)
Nikola Rovčanin, Foto: Demokratska Crna Gora
Nikola Rovčanin, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 09.05.2018. 19:06h

Pošto su građani Pljevalja ostali uskraćeni za televizijski prenos posljednjeg zasijedanja Skupštine opštine (SO) Pljevlja, kada su na dnevnom redu bili izvještaj o radu predsjednika, društava i ustanova čiji je osnivač Opština Pljevlja, iz razloga što su predstavnici lokalne vlasti na čelu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) zatražili da se sjednica ne prenosi stideći se svojih mršavih rezultata, kandidati Demokrata za odbornike u SO Pljevlja su podsjetili građane na predizborne maštarije odlazeće lokalne vlasti, saopšteno je večeras iz Demokratske Crne Gore.

Na presu su govorili Nikola Rovčanin i Bojan Krvavac, kandidati Demokrata za odbornike u SO Pljevlja.

"Vječna tema koju DPS konstantno eksploatiše u svakom izbornom ciklusu decenijama unazad jeste toplifikacija, istakao je Rovčanin.

"Ovim putem želimo da poručimo građanima Pljevalja da se toplifikacija grada neće ni početi, a kamoli završiti dok je god DPS na vlasti. Tu je i Drugi blok Termoelektrane. Sjetimo se kada je u predvečerje parlamentarnih izbora 2016. godine Milo Đukanović u Pljevljima najavio da će u septembru iste godine početi izgradnja Drugog bloka Termoelektrane. Do sada nije postavljen ni jedan blok, niti kamen temeljac. Svakome je jasno da je u pitanju samo predizborma investicija koja je imala za cilj da se proda građanima Pljevalja, ne bi li neko povjerovao u to. Takođe, projekat aerodroma nailazi na širok osmijeh svih građana Pljevalja, kao još jedna u nizu DPS predizbornih fantazmagorija. Pošto se dugo godina najavljivao planirao aerodrom, očekjemo da će DPS pred ove izbore pokrenuti pitanje osnivanja nuklearne elektrane, pošto od Drugog bloka Termoelektrane sada zasigurno nema ništa", dodao je Rovčanin.

On je ukazao i da Dom kulture u Pljevljima, čije se otvaranje najavljuje poslednjih 11 godina, predstavlja ogledalo DPS vlasti.

"I ove godine, kada se konačno i svečano otvori odmah je zreo za novu rekonstrukciju. Izbledjela fasada, problem sa krovnim pokrivačem i zastario spoljni izgled zahtijeva dodatne intervencije na samom objektu. Zahvaljujući DPSu 11 generacija Pljevljaka nije imalo priliku da redovno gleda bioskopske projekcije, pozorišne predstave. Za sve to vrijeme biblioteka je izmještena na periferiju grada, kao i muzej. Pljevlja su jedan od rijetkih gradova koji nema ne samo gradski bazen, već nema ni jedno uređeno kupalište. Ni jedan od velikih privrednih subjekata koji su ostvarili milijarde profita na pljevaljskom tlu, nije našao za shodno da izgradi bazen, asfaltira ulicu, a kamo li da podigne neki objekat društvenog standarda. Takođe, u poslednjim godinama DPS je građanima čvrsto obećao skijalište, ali kao što se možemo uvjeriti čak ni ta investicija nije realizovana", rekao je Rovčanin.

On se osvrnuo i na Toplanu.

"Odlazeći predsjednik opštine Pljevlja je saopštio da će aktelnu vlast smatrati neuspješnom ako ne realizuju tri projekta: Toplanu, rekonstrukciju glavne ulice I rekonstrukciju postrojenja za preradu vode “Pliješ”. Ni jedan od navedena tri projekta nije realizovan. Dakle, sami su sebe ocijenili", poručio je Rovčanin.

Na kraju je napomenuo i sljedeće uporedne pokazatelje:

"Prije DPS-a U Pljevljima je bilo 12.000 zaposlenih, danas oko 6.000 zaposlenih, prije DPS-a šume su bile pljevaljske, danas su šume tajkunske, prije DPS-a rude su bile pljevaljske, danas su rude tajkunske, prije DPS-a bilo je preko 20 fabrika aktivno, danas su sve zatvorene, prije DPS-a Pljevlja su masovno proizvodila cement, ciglu, tekstil, meso, vojnu opremu…danas nemamo čak ni finalni proizvod od drveta, prije DPS-a opština je bila bez dugova, poslije DPS-a opština je zadužena 20.000.000 eura", kazao je Rovčanin.

Krvavac je saopštio da odavno neka lokalna samouprava nije doživjela takav politički šamar od strane Vlade Crne Gore kao što je to bilo u slučaju obustave plaćanja eko naknade premijera Markovića Opštini Pljevlja.

"Dok je god ove vlasti, zagađivači će biti u povlašćenom položaju, dok će se građani Pljevalja gušiti u pepelu i dimu njihovih finansijskih interesa", istakao je Krvavac.

On se zatim osvrnuo na Akademski centar.

"Pošto je gospodin Đačić (Mirko Đačić - predsjednik Opštine Pljevlja) 23.5.2014, u predvečerje prethodnih lokalnih izbora glorifikovao projekat Akademskog centra, kao jednog od najboljih projekata lokalne samouprave, prosječnom posmatraču djeluje nestvarno da samo par godina kasnije isti taj Akademski centar bude zatvoren od strane administracije gospodina Đačića. Pošto su njegove partijske kolege napravile nevjerovatnu finansijsku konstrukciju, po kojoj je Mašinski fakultet u Pljevljima jedan od rijetkih koji su finansirani od strane lokalne samouprave, ovom prilikom pitamo gospodina Đačića: šta je sa dobrom konekcijom sa Vladom Crne Gore koju je obećavao, koja je na zatvaranje fakulteta ostala nijema?", kazao je Krvavac.

On je dodao da je jedna od ključnih prepoznatljivosti "sada već odlazeće DPS administracije u prethodnom mandatu bila brutalna zloupotreba instituta vršioca dužnosti, čime je Đačić pokušavao da izigra zakon i upravnu inspekciju".

"Pljevaljska administracija je jedna od rijetkih koja se do kraja mandata nije u potpunosti konstituisala, već se pribjeglo političkom nagrađivanju lica koja su pravosnažno osuđena za kupovinu glasova u aferi Snimak, preko instituta vršioca dužnosti. Pljevaljska lokalna uprava je jedna od zaduženijih u Crnoj Gori", rekao je Krvavac.

I on je prikazao učinak aktuelne vlasti kroz nekoliko stavki:

"Broj novih radnih mjesta 0, broj investitora 0, procenat nezaposlenih povećan, broj raseljenih povećan, cijene komunalnih usluga povećane, uvedene nove takse i nameti građanima", zaključio je Krvavac.

Bonus video: