Rožajski DPS za loše rezultate na izborima krivi SDP: Njihovi su glasali za BS

Taj zaključak analize izbornih rezultata je juče jednoglasno usvojen na sjednici rožajskog odbora DPS-a
342 pregleda 29 komentar(a)
Nusret Kalač, Foto: Arhiva Vijesti
Nusret Kalač, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.11.2012. 21:58h

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista (DPS) u Rožajama je zaključio da je većina birača Socijaldemokratske partije (SDP) iz tog grada na izborima 14. oktobra izdala koaliciju „Evropska Crna Gora – Milo Đukanović“ i svoje glasove dala Bošnjačkoj stranci (BS).

Taj zaključak analize izbornih rezultata je juče jednoglasno usvojen na sjednici rožajskog odbora DPS-a.

Predsjednik OO DPS Šefkija Murić je kazao da je u proteklih petnaestak dana urađena detaljna analiza sa svih biračkih mjesta koja je nedvosmisleno pokazala da lokalni DPS i SDP na minulim izborima “nijesu bili na istom zadatku”.

“Analizirali smo rezultate parlamentarnih izbora 2009. i 2012. godine, te lokalnih koji su održani 2010. godine. Najveći gubitak koji je DPS imao je osipanje dvadesetak glasova po biračkom mjestu, što znači da je naše biračko tijelo ostalo stabilno i očuvano uprkos velikim poteškoćama i ekonomskoj krizi. Većina glasača SDP-a je podržala BS, a jedan mali dio poštenih ljudi iz te partije je glasao koaliciju”, rekao je Murić.

On smatra da su se koalicioni partneri za izdaju odlučili jer su željeli da „naruše, oštete lokalni DPS, smatrajući da na taj način ne čine loše koaliciji na državnom nivou“.

“Lokalni SDP i BS još od 2006. godine djeluju zajedno što mogu dokazati rezultati sa tadašnjih, kao i sa lokalnih izbora 2010. Ta priča je nastavljena do današnjeg dana”, rekao je Murić.

Koalicija “Evropska Crna Gora” je u Rožajama osvojila oko šest hiljada glasova, što je za samo hiljadu manje od BS.

“Očekivali smo da će koalicioni partner donijeti oko hiljadu glasova, što se, nažalost nije dogodilo”

Partija Rafeta Husovića je u tom gradu osvojila 6.979 glasova, što je za oko 3, 5 hiljade više u odnosu na prethodne lokalne izbore. DPS je samostalno na lokalnim izborima prije dvije godine imao 6. 411 birača, dok je SDP tada osvojio 2. 808 glasova.

Kampanju za parlamentarne izbore obilježile su oštre kritike gradonačelnika Nusreta Kalača na račun lidera BS.

Optužbe su nastavljene i nakon 14. oktobra kada je Kalač poručio Husoviću da će mu i bez izbora ustupiti vlast, ako uspije da pokrene proizvodnju u fabrici "Gornji Ibar" i dovede strane investitore u taj grad. Izbornu atmosferu u Rožajama je tada ocijenio kao neregularnu, a aktiviste BS-a je prozivao da su vršili pritisak na građane pored biračkih mjesta.

Dugogodišnji gradonačelnik je prilikom obraćanja građanima na internetu kazao da nakon izbora u Rožajama nema ni pobjednika ni poraženog, ali i da izborni proces što prije treba zaboraviti. Predsjednik rožajskog odbora je kazao da je njihova projekcija bila da će osvojiti oko šest hiljada glasova “jer su znali da ne mogu imati manje od 10 odsto u odnosu na prethodne lokalne izbore”.

“Očekivali smo da će koalicioni partner donijeti oko hiljadu glasova, što se, nažalost nije dogodilo”, rekao je Murić.

On nije želio da komentariše spekulacije da je rožajski SDP dao glasove BS uz dogovor da oni na narednim izborima za predsjednika Opštine podrže lidera OO SDP Izeta Bralića.

Bralić juče nije odgovarao na telefonske pozive.

Bonus video: