Rudović: Katnić da kaže zašto bi da hapsi Mandića i Kneževića

Rudović je agenciji MINA rekao da Katinić mora znati da nosi odgovornost za političke prilike u Crnoj Gori s obzirom na to da traži hapšenje dvojice predstavnika DF-a u trenutku kada počinje kampanja za izbore u Nikšiću
58 pregleda 30 komentar(a)
Neđeljko Rudović, Foto: URA
Neđeljko Rudović, Foto: URA
Ažurirano: 13.02.2017. 19:54h

Građanski pokret URA smatra da je neophodno održati hitan sastanak predstavnika opozicije radi zajedničkog odgovora na namjeru Demokratske partije socijalista da, kako su kazali, obesmisli lokalne izbore u Nikšiću, kao što je to učinjeno 16. oktobra, na dan parlamentarnih.

Rok za predaju lista za izbore u Nikšiću ističe sjutra u ponoć.

Član Koordinacionog odbora Građanskog pokreta URA, Neđeljko Rudović pozvao je Specijalnog državnog tužioca, Milivoja Katnića, da javno saopšti na osnovu čega traži ukidanje imuniteta poslanicima Demokratskog fronta i da iznese detaljne informacije koje su ga motivisale da tako postupi.

On je agenciji MINA rekao da Katinić mora znati da nosi odgovornost za političke prilike u Crnoj Gori s obzirom na to da traži hapšenje dvojice predstavnika DF-a u trenutku kada počinje kampanja za izbore u Nikšiću.

"Specijalni tužilac je to uradio četiri dana nakon što je čelnik DPS-a Milo Đukanović proglasio izbore u Nikšiću odsudnim za odbranu Crne Gore. Đukanović želi da proizvede tenzije i vanredno stanje da bi sakrio porazne rezultate DPS-a u Crnoj Gori i Nikšiću, a Katnić postaje njegov saizvršilac, svjedok i saradnik opasne politike DPS-a ukoliko ne obrazloži namjeru da hapsi Mandića i Kneževića i javnosti pruži uvjerljive argumente da je za to imao povoda", kazao je Rudović.

Prema njegovim riječima, ukoliko se zadrži na uopštenim formulacijama Katnić podstiče sumnju da je instrument u rukama vrha DPS-a sa namjerom da pomogne toj partiji da političkim nasiljem i širenjem straha zadrži vlast u Nikšiću.

"Ponašanje Specijalnog tužioca na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra, koje je poslužilo za proizvodnju atmosfere vanrednog stanja i sprečavanje demokratskih promjena, rodilo je takve sumnje", kazao je Rudović.

Građanskom pokretu URA, rekao je on, Crna Gora je svetinja.

"Zato ne pristajemo na perfidne igre onih koji se u Crnu Goru zaklinju, a suštinski je ponižavaju pretvarajući je u svoj plijen i masku za otimačinu. Ne pristajemo ni da se u ime dnevnopolitičke ljubavi prema Crnoj Gori zloupotrebljavaju institucije države Crne Gore i progone politički protivnici", kazao je Rudović.

On smatra da svi za koje postoje neoborivi dokazi da ugrožavaju ustavni poredak Crne Gore moraju na sud, ko god oni bili, "ali su neprihvatljiva hapšenja na osnovu uopštenih tvrdnji tužilaštva i izjava opskurnih pojedinaca".

"Građanski pokret URA ima poznat stav i o politici DPS-a i o politici DF-a. To ne znači da pristajemo da se političkim i policijsko-pravosudnim nasiljem, proizvodnjom tenzija i straha, zagađuje politička arena i unosi nemir među građane", poručio je Rudović.

I današnji potez Specijalnog tužioca, a brzopotezna odluka DPS-a u Administrativnom odboru Skupštine Crne Gore, smatra on, ukazuju na očajničke poteze DPS-a zbog poraza u Nikšiću.

"Ipak, pošto rok za predaju lista za izbore u Nikšiću ističe sjutra u ponoć, neophodno je održati hitan sastanak predstavnika opozicije radi sagledavanja situacije i zajedničkog odgovora na namjeru DPS-a da, kao što je to učinio 16. oktobra, obesmisli izbore u Nikšiću", zaključio je Rudović.

Bonus video: