Rudović: Nije posao poslanika da se bavi praćenjem izvještavanja medija

“Što se tiče kontrole, da imamo utvrđenu samoregulaciju i da se ona sprovodi u praksi na zadovoljovajući način, ne mislim da bi bilo specijalne potrebe za formiranjem bilo kakvog odbora u Skupštini”, kazao je Rudović
1638 pregleda 2 komentar(a)
Nedjeljko Rudović, Foto: Boris Pejović
Nedjeljko Rudović, Foto: Boris Pejović

Formiranje posebnog odbora za realizaciju zakona kojim bi bilo regulisano praćenje i izvještavanje o političkim subjektima za vrijeme izbornih kampanja ne bi bilo najbolje rješenje, jer nije posao poslanika da se bavi praćenjem izvještavanja medija, smatra član Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva Neđeljko Rudović.

Rudović, koji je koordinator radnog odbora 4 – koji se bavi zakonom o medijima, rekao je da je eventualno formiranje takvog odbora stvar dogovora i konsultacija sa predstavnicima medijske zajednice.

“Ne smatram da je taj odbor najsrećnije rješenje”, kazao je Rudović agenciji MINA.

On je podsjetio da je taj odbor ustanovljen još prije 20 godina izbornim zakonom, ali njegovi dometi do sada su uvijek bili više nego skromni, tako da nije pristalica takvog modela.

“Što se tiče kontrole, da imamo utvrđenu samoregulaciju i da se ona sprovodi u praksi na zadovoljovajući način, ne mislim da bi bilo specijalne potrebe za formiranjem bilo kakvog odbora u Skupštini”, kazao je Rudović.

On je dodao da nije posao poslanika da se bavi praćenjem i izvještavanja medija, već to mogu da rade domaće nevladine organizacije (NVO), međunarodne, kao što je ODIHR, ili prije svega samoregulatorno tijelo.

Rudović je kazao da je dilema da li će praćenje i izvještavanje o političkim subjektima za vrijeme izbornih kampanja biti regulisano u okviru Zakona o izboru odbornika i poslanika ili posebnim zakonskim aktom, što je viđenje dijela vlasti.

Rudović je naveo da je to i do sada bio uobičajeni dio izbornog Zakona, koji je prevdiđao obavezu medija da izvještavaju izbalansirano i objektivno.

“I taj dio će se svakako naći u izbornom zakonodavstvu, pri čemu je naša obaveza da pokušamo da svako zakonsko rješenje, pa i to, unaprijedimo, imajući u vidu situaciju u medijima i činjenicu da je medijsko tržište veoma ugroženo”, rekao je Rudović.

Kako je naveo, sa tog aspekta predviđena je jedna novina u Zakonu u medijima, koja se tiče fonda za medijski pluralizam.

“On bi trebalo da posluži da sačuvamo javni interes, tako što ćemo sačuvati medije koji se bave temama od javnog intresa na profesionalan način”, dodao je Rudović.

Upitan za predloge za obezbjeđivanje kvalitetnog i nepristrasnog izvještavanja tokom izbornih kampanja, Rudović je naveo da tu nema i ne može biti nekih specijalnih novina, jer svaki novinar, koji drži do svoje profesije, koristi Kodeks novinara kao obavezu i uputstvo za rad.

“Tu nema nikakvih, niti može biti specijalnih novina, osim eventualnog unapređenja Kodeksa novinara Crne Gore ili internih akata koijima se utvrđuju pravila za profesionalno izvještavanje”, dodao je Rudović.

Profesionalno izvještavanje, kako je istakao, obaveza je medijske zajednice.

“Ne mislim da bilo ko, ko je van medijske zajednice može uređivati tu oblast”, rekao je Rudović.

Upitan da ocjeni dosadašnje izvještavanje medija tokom izbornih kampanja, on je naveo da se iz nalaza posmatračkih organizacija, od domaćih NVO, do Stalne misije OEBS/ODIR-a moglo vidjeti kako to izgleda i kako neki mediji favorizuju određene političke strukture.

“Mislim da je to dosta povezano i sa načinom finansiranja tih medija, otvorenog ili skrivenog, putem reklamiranja”, dodao je Rudović.

On je naglasio da je obaveza društva da nađe model koji će onemogućiti skriveno, ili reklamiranje po modelu koji nije naslonjen na tržišna pravila i omogućiti da to reklamiranje bude potpuno transparentno.

“Zato je novim modelom, koji predlaže opozicija i dio nevladinog sektora u koordinaciji sa medijima, predviđeno da mediji i svi državni organi i javna preduzeća objavljuju precizne podatke o tome koliko su i gdje su trošili novac za reklamiranje”, zaključio je Rudović.

Bonus video: