Rudović: Produženje roka za rad Odbora za reformu izbornog zakonodavstva je realno

„Ne samo što imamo čitav set zakona, nego se u međuvremenu otvara i pitanje nekih drugih akata koji su povezani sa njima, a koji se direktno ne tiču izbornih uslova. Tako da očekujem produženje roka“, kazao je Rudović
841 pregleda 1 komentar(a)
Rudović, Foto: Boris Pejović
Rudović, Foto: Boris Pejović

Odbor za reformu izbornog zakonodavstva teško može do 15. novembra završiti posao zbog kojeg je formiran, pa je produženje tog roka realno, smatra nezavisni poslanik Neđeljko Rudović, navodeći da su toga vjerovatno svjesni i u vladajućoj većini.

Pridruženi član Odbora Dragan Koprivica predložio je na sjednici u ponedjeljak da se rad tog tijela prolongira do 31. decembra jer, prema prethodnoj odluci, rok ističe 15. novembra.

Rudović je agenciji MINA rekao da je teško ostvarivo da Odbor do 15. novembra završi obiman posao koji je pred njim.

„Ne samo što imamo čitav set zakona, nego se u međuvremenu otvara i pitanje nekih drugih akata koji su povezani sa njima, a koji se direktno ne tiču izbornih uslova. Tako da očekujem produženje roka“, kazao je Rudović.

On je rekao da mu se čini da su svi saglasni sa tim da je produženje roka neminovno, pa i u vladajućoj koaliciji.

„Ali, jednako je važno da vidimo da li u vladajućoj koaliciji postoji suštinska spremnost da napravimo dogovor, jer smo se u međuvremenu suočili sa raznim okolnostima koje ukazuju na to da je iz vladajućih krugova već krenula diverzija“, naveo je Rudović.

Prema njegovim riječima, u Odboru su se već suočili sa nekim potezima vlasti koji miniraju dogovor.

„To je, prije svega, pokušaj Vlade da oduzme ovlašćenje Odboru, odnosno mogućnost opoziciji da predoči svoju verziju, da je argumentuje i da, ako zaista želimo dogovor, dođemo do zakonskih rješenja koja su optimalna i koja omogućavaju nama iz opozicije da podržimo te zakone“, kazao je Rudović.

On je dodao da konkretno misli na Zakon o nacionalnom javnom emiteru koji je Vlada usvojila, „kao da je neobaviještena šta se dešava u parlamentu i da je taj zakon jedan od najvažnijih, jer se tiče nezavisnosti Javnog servisa“.

To, smatra Rudović, samo pokazuje namjeru vladajuće koalicije da pošto-poto sačuva potpunu kontrolu nad Javnim servisom.

U Odboru se, kako je naveo, suočavaju i sa dijametralno suprotnim konceptima i kada su u pitanju zakoni o izboru odbornika i o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

„Imamo brojna teška pitanja oko kojih imamo veoma suprostavljene stavove, i ako se rok produži, kao što vjerujemo da hoće, drugi uslov da se postigne dogovor je da vladajuća koalicija prihvati da ne može biti sve po njihovom“, istakao je Rudović.

Bonus video: