Rusija ne gleda isto na proširenje EU i NATO

Rusija ne nameće svoju volju Zapadnom Balkanu. Rusija je na osnovu duge i bogate tradicije i saradnje sa zemljama ovog regiona spremna da doprinese miru i stabilnosti Zapadnog, Istočnog Balkana, cijele Evrope i svijeta, rekao je ambasador Rusije pri EU Vladimir Čizov za “Vijesti”
3868 pregleda 7 komentar(a)
Rusija ne nameće svoju volju Zapadnom Balkanu: Vladimir Čizov, Foto: Vladan Žugić
Rusija ne nameće svoju volju Zapadnom Balkanu: Vladimir Čizov, Foto: Vladan Žugić

Rusija proširenje Evropske unije vidi potpuno različito od NATO proširenja, kazao je za “Vijesti” ambasador Rusije pri EU Vladimir Čizov.

“Vijesti” su razgovarale sa njim u pauzi konferencije “Energetska transformacija i izazovi” koju je krajem prethodne sedmice u Atini organizovao “Ekonomist” uz finansijsku podršku “Helenik petroleuma”.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović nekoliko puta je ponovio da EU prepušta Zapadni Balkan trećim stranama, pominjući Rusiju. Šta mislite o tome?

Rusiji ne treba Zapadni Balkan. Ona ne nameće svoju volju Zapadnom Balkanu. Rusija je na osnovu duge i bogate tradicije i saradnje sa zemljama ovog regiona spremna da doprinese miru i stabilnosti Zapadnog, Istočnog Balkana, cijele Evrope i svijeta.

Francuski predsjednik Makron je kazao da EU ne treba da se bavi proširenjem u ovom trenutku. Kakav je stav Rusije kada govorimo o tome?

Ostavljam predsjedniku Makronu i ostalim liderima EU članica da donose odluke o potrebi i tajmingu proširenja EU. Generalno govoreći, Rusija vidi proširenje EU kao regionalnu dimenziju globalizacije i kao nešto potpuno različito od NATO proširenja. Pošto govorim za crnogorske medije, to posebno moram da naglasim.

Šta mislite o odluci crnogrske Vlade da se pridruži sankcijama EU protiv Rusije?

To je velika greška.

Da li ste upoznati sa pričom o crkvi u Crnoj Gori?

Čuo sam ima određenih pokušaja da se ponovi loš primjer iz Ukrajne kada je riječ o crkvenim stvarima. Zaustaviću se tu.

Lažna je vijest da smo umiješani u “državni udar”

Da li su vas kolege u Briselu pitale o navodnom državnom udaru u Crnoj Gori i umiješanosti građana Rusije. ?

Vjerujem da je to još jedna od mnogih lažnih vijesti koje kruže o mojoj zemlji.

Bonus video: