Ruska ambasada: Prijatelji smo 300 godina, poštujmo prošlost da tako ostane

Profesionalni praznik ruskih diplomata utvrđen je na osnovu Ukaza Predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina od 31. oktobra 2002. godine
89 pregleda 0 komentar(a)
Rusija i Crna Gora, Foto: Ruska ambasada
Rusija i Crna Gora, Foto: Ruska ambasada
Ažurirano: 09.02.2015. 19:28h

Odnosi Crne Gore i Rusije preko 300 godina imaju prijateljski karakter i u poštovanju prošlosti je osnov za očuvanje i unaprjeđenje najboljih tradicija ruske diplomatije, saopšteno je iz ruske ambasade.

"Što se tiče bilateralnih odnosa između Rusije i Crne Gore, htjeli bismo da podvučemo da oni već preko 300 godina imaju prijateljski karakter, pa se odvijaju dinamičnim tokom, koji će se, nadamo se, sačuvati i ubuduće. Imamo više ideja za produbljivanje saradnje, koje bismo mogli da realizujemo samo uz zajedničke napore", navodi se u saopštenju.

Ruska ambasada navodi da u uslovima multipolarnog i skroz povezanog svijeta diplomatska struka stiče kvalitetno nove karakteristike.

"Ova oblast djelovanja obuhvata sve više sfera međunarodnih odnosa u vezi sa saradnjom u rješavanju različitih globalnih problema. Međutim, kao što se vidi, zaista profesionalna i efikasna spoljnopolitička služba, uključujući u sebe stečena iskustva i najbolja dostignuća sadašnjosti, uvijek mora stajati na čvrstom tlu nacionalnih tradicija i kulturnih vrijednosti. Sigurni smo da zapravo u poštovanju prema prošlosti leži osnov za kontinuitet istorijskog procesa, kao i očuvanja i unapređenja najboljih tradicija ruske diplomatije", zaključuju u saopštenju.

Iz ambasade napominju da službenici Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije i veterani ruske diplomatske službe obilježiće sjutra svoj profesionalni praznik – Dan diplomatskog službenika. Njegov nastanak, kako je saopšteno, simboliše društveno priznanje velikog doprinosa generacija ruskih diplomata dobrobiti svoje domovine.

„Ključni principi ruske spoljnopolitičke aktivnosti utvrđeni su u obnovljenoj Koncepciji spoljne politike Ruske Federacije odobrenoj od predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina 12. februara 2013. godine (prethodna verzija koristila se od 2000. godine)“, saopšteno je iz Ambasade.

Prema tom dokumentu, Rusija će nastaviti da sprovodi spoljnu politiku pragmatično, otvoreno i predvidljivo i nastaviće da sarađuje sa drugim državama na osnovu konsenzusa, nesukobljavačkih i mirnih pristupa, ravnopravnosti i uzajamne koristi. Međutim, dodaje se, aktuelizovana Koncepcija spoljne politike Ruske Federacije uzela je u obzir značajne promjene, do kojih je došlo u svijetu u posljednjih nekoliko godina. „Među njima, naravno, i posljedice globalne finansijske i ekonomske krize, koje nastavljaju da uznemiravaju međunarodno društvo i ometaju razvoj globalne ekonomije, i preraspodjela snaga, uzimajući u obzir nove realnosti u svijetu, i nagli porast turbulencija u nizu regiona u svjetu“, kaže se u saopštenju ruske Ambasade.

Iz Ambasade su naveli da je prošlu godinu obilježila akumulacija elemenata nestabilnosti i rast krize u međunarodnim odnosima, koji su u periodu tranzicije u vezi sa formiranjem novog policentričnog svjetskog poretka. Ovaj je proces, dodaje se, pratio lanac intenzivnih regionalnih sukoba, povećanje konkurencije u svim oblastima, uključujući modele društveno-ekonomskog razvoja i vrijednosti. „Postala je očigledna kontradikcija između potrebe da se izgrade istinski kolektivni, partnerski odnosi na svjetskoj sceni u korist razvijanja zajedničkih odgovora na uzajamne globalne izazove i prijetnje niza država sa željom za dominacijom, njihovim pokušajima da brane svoje interese, ne uzimajući u obzir interese drugih učesnika u međunarodnoj saradnji“, navode iz Ambasade.

Vrhunac te politike, kako su ocijenili, postala je kriza u Ukrajini. „Ona odražava ozbiljne sistemske probleme u evro-atlantskoj regiji u vezi sa politikom zapadnjih zemalja posljednjih 25 godina usmjerenom na pojačanje svoje bezbjednosti, ne uzimajući u obzir ruske interese, na stalno proširivanje geopolitičkog prostora, koji one kontrolišu, prema istoku, što se pokazalo u uzastopnim talasima proširenja NATO-a uprkos garancijama datim na najvišem nivou“, dodaju iz Ambasade. Istovremeno, kako su rekli, bila je izgubljena istorijska prilika da se formira sistem jednake i nedjeljive bezbjednosti u evro-atlantskoj regiji. Kako se navodi, od nastanka jedinstvene ruske države jedan od trajnih ciljeva njene spoljne politike postalo je oličenje želje za uspostavljanjem opširnih međunarodnih kontakata i saradnje, što je i uslovilo formiraje i razvoj domaće diplomatije.

Bonus video: