Šabović: SDP neće glasati za povjerenje Vladi

Šabović ističe da je SDP još krajem prošle godine zauzeo stav na neformalnom sastanaku kom su prisustvovali svi članovi Predsjedništva, i svi osim jednog člana poslaničkog kluba, kao i predsjednici opštinskih odbora
82 komentar(a)
Džavid Šabović, Foto: Boris Pejović
Džavid Šabović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.01.2016. 19:12h

Priča o povjerenju Vladi Mila Đukanovića u fokusu javnosti je još od kraja prošle godine, kada je Đukanovic iznenadio objavom da će u parlamentu zatražiti da se preispita povjerenje njegovom kabinetu.

Iz dana u dan pojavljuju se informacije o tome hoće li dosadašnji DPS-ov koalicioni partner SDP, uskratiti podršku vladi u kojoj sjedi jedan njen ministar i čiju politiku u mnogim oblastima već neko vrijeme oštro kritikuje.

Juče se pojavila nezvanična informacija da je uslov Krivokapićeve partije za podršku, povlačenje dvojice ministara koji su nekada bili u SDP-u. Član predsjednistva SDP-a i šef poslaničkog kluba Džavid Šabović u izjavi za našu TV to demantuje. On tvrdi da njegova partija neće glasati za povjerenje Vladi, te da razlog nijesu samo ministarske fotelje. Šabovic uvjerava da isto misle gotovo svi u partiji Ranka Krivokapića, što ce obrazložiti prilikom glasanja, najvjerovatnije 21. januara.

"Poslanički klub SDP-a neće glasati za povjerenje Vladi Mila Đukanovića. Vijest koja se juče pojavila i kako Vi rekoste nije demantovana, ona nije ni potvrđena. Ja sam juče dobio Bog zna koliko poziva od članstva, od birača, od mojih drugova iz Predsjedništva, iz poslaničkog kluba koji su svi bili zbunjeni i začuđeni", kaže Džavid Šabović.

Iz vrha DPS-a Vijestima su nakon jučerašnje informacije kazali da oni neće mijenjati stav u vezi sa Ivanom Brajovićem I Vujicom Lazovićem, dvojicom ministara koji su napustili SDP .

Sa druge strane, Šabović ističe da je SDP još krajem prošle godine zauzeo stav na neformalnom sastanaku kom su prisustvovali svi članovi Predsjedništva, i svi osim jednog člana poslaničkog kluba, kao i predsjednici opštinskih odbora.

"Tu su bili od Bijelog Polja do Herceg Novog, od Pljevalja do Ulcinja. I mi smo tu na tom našem skupu koji je održan 30. decembra jasno, potpuno jasno kazali da glasanja o povjerenja Vladi Đukanovićevoj nema ni govora", kazao je Šabović.

A, razloge za takvu odluku saopštiće na sjednici parlamenta na kojoj se bude glasalo o povjerenju Vladi, najvjerovatnije 21. januara.

"Nijesu samo ministarstke fotelje, nego mnogo čega drugoga, što je u zadnjih dvije godine opterećivalo odnose u koaliciji i red je da se stvarno jednom prekine i da se izađe načisto. Mi ćemo to uraditi na toj sjednici. Jedva čekam da dođe taj dan, a imam uvjerenje barem četiri člana našega kluba koji neće glasati za povjerenje, ako to što znači, vjerujem da ćemo tog dana biti kao jedan i da će to biti početak nečega novoga u Crnoj Gori, a to je ono što odavno pričam, početak nove zajedničke Vlade, zvali je kako god bilo prelazna, tehnička, Vlada stručnjaka eksperata koja ima samo taj jedan cilj da konačno pripremi poštene i prave izbore", kaže Šabović.

Šabović je poznat po tome što je ranije imao drugačije stavove od svoje partije , koja se nekada čak i ograđivala od njegovih izjava . No on uvjerava da ovoga puta neće biti tako.

"Organi partije nijesu, ali svi članovi kluba, svi članovi Predsjedništva su bili za ovu priču koju ja sada pričam. I vjerujte da sam ja tada bio najmekši na tom skupu", kazao je Šabović.

Iako SDP ne podržI Đukanovićevu Vladu, sumnja se da bi na taster Da mogla da pritisne Pozitivna Crna Gora. Džavid Šabović tvrdi da ih to ne zanima i da su spremni za odlazak u opoziciju, kao i na to da Ranko Krivokapić vise ne bude šef parlamenta .

Bonus video: