SAD javno bijesne zbog otkazivanja izložbe, ali iza zavjese oprezne

SAD su odbile sponzorstvo sporne izložbe iz istog razloga zbog kojeg su se pobunile i arapske države članice UNESCO-a
67 pregleda 5 komentar(a)
UNESCO, Foto: Unesco.org
UNESCO, Foto: Unesco.org
Ažurirano: 19.01.2014. 20:18h

Stejt department je u petak vrlo oštro reagovao zbog otkazivanja izložbe "3.500 godina veze jevrejskog naroda sa zemljom Izrael", čiji je kopokrovitelj Vlada Crne Gore.

Izložba čiji su organizatori UNESCO i američka NVO Simon Vizental centar, trebalo je da se održi 21. januara u Parizu ali je otkazana nakon što su arapske članice poslale notu predsjednici UNESCO-a Irini Bokovoj.

“Sjedinjene Američke Države su duboko razočarane i potvrdile su u kontaktima sa višim zvaničnicima UNESCO-a da odlaganje izložbe ne predstavlja njeno otkazivanje. Naglasili smo i naš interes da se izložba održi što prije je moguće”, saopštili su iz Stejt departmenta

“UNESCO je stvoren kako bi ojačao ovakvu vrstu saradnje i diskusije između organizacija civilnog društva i država članica pa SAD snažno podržavaju prava civilnog sektora u državama članicama kao što je Vizental centar da se njihov glas čuje i doprinese misiji UNESCO-a”, navodi se u saopštenju.

Bez obzira na ovo brzo i direktno reagovanje Vašingtona, Stejt department je ipak prošle nedjelje odbio da bude sponzor sporne izložbe što su, ne bez zrna ironije, prenijeli izraelski mediji.

SAD su odbile sponzorstvo iz istog razloga zbog kojeg su se pobunile i arapske države članice UNESCO-a – zbog krhkosti mirovnog procesa na Bliskom istoku.

"U ovom osetljivom trenutku u tekućem bliskoistočnom mirovnom procesu, a nakon pažljivog razmatranja na najvišim niivoima, odlučili smo da Sjedinjene Države neć́e moći da kosponzorišu izložbu tokom njenog izlaganja u sjedištu UNESCO-a. Po pravilu, Sjedinjene Države ne sponzorišu izložbe u UNESCO-a ako nemaju nadzor nad sadržajem, razvojem i finalnim proizvodom”, napisala je Keli Siekman, direktor za poslove sa UNESCO-a u Stejt departmentu.

Za razliku od Amerike, Crna Gora nije tražila kontrolu sadržaja izložbe nego je 2012. projekat podržala, između ostalog i zbog antifašističke tradicije koju je Vlada naglasila u nedavnom saopštenju. Saradnja sa Simon Vizental centrom i UNESCO-om za Podgoricu je bila šansa da se promoviše politika mira u svijetu. Osim Crne Gore, kopokrovitelj izložbe koja se odlaže treću godinu zaredom je i Kanada.

Amerika i Izrael prestale su da plaćaju obaveze u UNESCO-u jer je ta organizacija kao punopravnog člana priznala Palestinu. Zbog toga Izrael i SAD su izgubile pravo glasa, ali je i zato u kasi organizacije za kulturu i obrazovanje ostala velika rupa od 80 miliona godišnje, što je više od petine ukupnih sredstava koje su ranije imale.

Bonus video: