Sadržaj koverte tajna za poslanike

Predsjednik Odbora za antikorupciju optužio je GST da sprečava Skupštinu da sprovodi kontrolnu ulogu, Katnić se pozvao na Zakon o tužilaštvu
5631 pregleda 6 komentar(a)
Katnić, Stanković i Veselin Vučković u parlamentu, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Katnić, Stanković i Veselin Vučković u parlamentu, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković

Predsjednik Odbora za antikorupciju Predrag Bulatović (DF) optužio je glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da krši zakon i sprečava Skupštinu da sprovodi kontrolnu ulogu. Katnić je odbio zahtjev Odbora da im dostavi izvještaj o postupanju tužilaštva u slučaju “Koverta”.

Bulatović je kazao da će nakon dogovora sa ostalim članovima, Odbor održati sjednicu na kojoj će se raspravljati o odgovoru SDT-a.

“Katnić pokušava da aferu ’Koverta’ svojom omiljenom disciplinom montiranja i fabrikovanja zatvori tako što će zaštititi Demokratsku partiju socijalista (DPS) i njegovo rukovodstvo. Poslanike Demokratskog fronta (DF) smatra za neprijatelje, kojima kao poslanicima sa njegove strane treba uskratiti sve. Njegovo pravno i političko prirodno stanje je da ga niko ne kontroliše osim Mila Đukanovića, da ignoriše parlament i poslanike, ali se zato dobro snalazi u nezakonitim dogovorima sa likovima kao što su Saša Sinđelić i Paja Velimirović”, kazao je Bulatović i podsjetio da je na aferu “Koverta” ukazala i Evropska komisija (EK) u izvještaju o napretku.

Članovi vladajuće koalicije i opozicije u Odboru tražili su da Katnić u septembru dođe na kontrolno saslušanje, kao i da prije toga dostavi izvještaj o istrazi u aferi “Koverta”.

Tužilaštvo je pokrenulo istragu nakon što je objavljen video snimak odbjeglog biznismena Duška Kneževića kako daje kovertu sa novcem bivšem gradonačelniku Slavoljubu Stijepoviću.

U odgovoru članovima Odbora, u koji su “Vijesti” imale uvid, Katnić se pozvao na član 147 Zakona o državnom tužilaštvu prema kojem nije ustanovljena obaveza SDT-a da izvještava nadležno radno tijelo Skupštine o radu tužilaštva u konkretnim predmetima “a posebno ne o preduzetim radnjama u njihovoj sadržini”.

“Kako dopisom...zahtijevate dostavljanje posebnog izvještaja GST o takozvanom slučaju “Koverta”... zakonskom odredbom nije ustanovljena odredba GST da izvještava nadležno radno tijelo Skupštine u konkretnom predmetu, a posebno ne o preduzetim dokaznim radnjama i njihovoj sadržini”, naveo je GST u odgovoru.

Glavni specijalni tužilac je podsjetio da su tužioci dužni da dostave periodične izvještaje o svom radu na zahtjev Skupštine i Odbora za politički sistem.

Poslanici DPS-a juče nijesu bili spremni da komentarišu stav Katnića i nezadovoljstvo predsjednika Odbora.

Bulatović ističe da je Odbor i ranije organizovao kontrolna saslušanja, podsjećajući da su predstavnici tužilaštva poslanicima odgovarali povodom afera “Limenka”, “Zlatica i “Snimak”, koje su tada bile u fazi istraga.

Odbor je u oktobru 2013. povodom afere Telekom saslušavao tadašnju tužiteljku Ranku Čarapić, a u decembru te godine tadašnjeg v. d. državnog tužioca Veselina Vučkovića. VDT Ivica Stanković saslušavan je 2015. povodom izgradanje zgrade Centra bezbijednosti Podgorica.

“Zahtjev Odbora doživio kao udar na svoj ego”

Advokat MANS-a Veselin Radulović smatra da bi SDT morao da dostavi izvještaj Odboru. “Nepoštovanje te obaveze dodatno ojačava sumnje da je tužilaštvo obični instrument u rukama vrha vladajuće stranke i istovremeno obesmišljava kontrolnu funkciju parlamenta”, kazao je Radulović, dok Bulatović ističe da bi Tužilački savjet morao da utvrdi odgovornost SDT-a “ukoliko istraje na kršenju zakona”.

“Zakonit zahtjev Odbora Katnić je doživio kao udar na svoj ego, jer kako je moguće da čuveni tajnovidac dođe na sjednicu odbora kojom predsjedava DF, koji on progoni nezakonito svim raspoloživim sredstvima. Na ovom pitanju mora se tražiti odgovor, da li Crna Gora ima luksuz da toleriše Katnićevu samovolju ili će se zaštiti zakon a time i parlament i njegova kontrolna uloga”, kazao je Bulatović.

SDP: Djelovi Vlade ne doživljavaju Skupštinu kao kontrolni organ

Članica Odbora iz Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković upozorila je da parlament mora da ostvaruje kontrolnu ulogu kroz konsultativna i kontrolna saslušanja. “Na tome insistiraju i naši međunarodni partneri, a jačanje kontrolne uloge parlamenta je notirano i u posljednjem izvještaju EK.

Nažalost, ponašanje pojedinih starješina državnih organa ostaje isto. Mora izazvati zabrinutost to što dijelovi izvršne vlasti ne doživljaju Skupštinu shodno njenim ustavnim ovlašćenjima. Tome upravo doprinosi rukovodstvo Skupštine, koje zaboravlja da parlament ima izvorni legitimet, a da mu je ustavna obaveza da kontroliše rad drugih organa vlast”, kazala je ona.

Bonus video: