Sagovornici "Politika": Crna Gora u EU neće prije 2027, Albanija ima bolje šanse

Crnoj Gori se u članku spočitava “preovlađujući” i “ozbiljan problem” korupcije, ali i umjeren politički i ekonomski progres, a hvali se što je najbogatija zemlja zapadnog Balkana po glavi stanovnika i što je posvećena evroatlantskim integracijama
151 pregleda 50 komentar(a)
EU, Crna Gora, Foto: Shutterstock
EU, Crna Gora, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.12.2016. 07:48h

Iako među kandidatima važimo za lidere kada su u pitanju evropske integracije, Crna Gora neće postati članica Evropske unije prije 2027, tvrdi nedjeljnik “Politiko”, koji se poziva na više briselskih zvaničnika.

Nekoliko zvaničnika EU sa nagovijestilo je da sa bregzitom i pregovorima oko novog budžeta 2020-2026, Brisel prosto nema mjesta u svom rasporedu prije 2027. da razmotri nova članstva.

Bolje šanse od Crne Gore navodno ima susjedna Albanija, koja bi mogla postati dio EU 2025. uprkos tome što još nije otvorila pregovore.

Bivši premijer Milo Đukanović kazao je prije dva dana da nema razloga da Crna Gora do 2020. ne postane članica EU.

Crnoj Gori se u članku spočitava “preovlađujući” i “ozbiljan problem” korupcije, ali i umjeren politički i ekonomski progres, a hvali se što je najbogatija zemlja zapadnog Balkana po glavi stanovnika i što je posvećena evroatlantskim integracijama.

Međutim, “Politiko” upozorava i da bi odobravanje članstva Crnoj Gori bez Srbije “izložilo ovu malu zemlju bezbjednosnom riziku”.

Crnu Goru bi dodatno mogla usporiti EU, ukoliko bude insistirala na tome da se mora priključiti istovremeno sa Srbijom, Kosovom i BiH. “Politiko” ističe da za razliku od bivših jugoslovenskih zemalja, Albaniju ne opterećuje teret ratova iz 1990-ih.

Po štetu Crne Gore bile bi i odluke Islanda i Škotske (ukoliko stekne nezavisnost od Britanije) da zatraže članstvo, jer bi odmah izbile na vrh liste za prijem u EU. Prije politike zatvorenih vrata Evropske komisije Žan Kloda Junkera, lideri zemalja koje žele u EU mogli su biračima da obećaju da ih članstvo čeka u zamjenu za nekad teške institucionalne i programske reforme. Danas, čak iako ispune sve uslove EU, mogle bi biti blokirane iz političkih razloga, konstatuje nedjeljnik.

“Mislim da moramo prestati sa pretvaranjem i prihvatiti da dugo godina neće biti novog proširenja - i da sve te zemlje imaju još dug put prije nego što ispune bilo koje od ključnih kriterijuma za članstvo”, kazala je pesimistično Šada Islam, direktorica za Evropu organizacije Prijatelji Evrope.

Bonus video: