Šainović: Liberali u CG prije dvije decenije trpjeli teror kao LGBT osobe danas

Potpredsjednica Liberalne partije Satka Hajdarpašić je kazala da ne možemo biti slobodno društvo dok svaki pojedinac ne bude slobodan u njemu
212 pregleda 59 komentar(a)
Liberalna partija, LGBT Forum Progres, Foto: Liberalna partija
Liberalna partija, LGBT Forum Progres, Foto: Liberalna partija
Ažurirano: 22.09.2015. 18:43h

Obustavljanje ustavnih prava građanima po osnovu bilo kakvog ličnog svojstva i povlačenje državnih organa i institucija pred agresijom i samovoljom pojedinaca je neprihvatljivo, ocijenjeno je iz Liberalne partije (LP).

Rukovodstvo LP, na čelu sa potpredsjednicom Satkom Hajdarpašić, sastalo se danas u Podgorici sa delegacijom nevladine organizacije LGBT Forum Progres, koju je predvodio Stevan Milivojević, direktor u ostavci i član Savjeta za zaštitu od diskriminacije Vlade.

„LP zauzela je principijelan stav da je neprihvatljivo bilo kakvo obustavljanje ustavnih prava građanima po osnovu bilo kakvog ličnog svojstva i povlačenje državnih organa i institucija pred agresijom i samovoljom pojedinaca te izrazila žaljenje zbog zabrane prajda u Nikšiću“, saopšteno je iz te stranke.

Hajdarpašić je kazala da ne možemo biti slobodno društvo dok svaki pojedinac ne bude slobodan u njemu.

„Generalni sekretar LP Esad Šainović podsjetio je da su i liberali u Crnoj Gori dvije decenije ranije trpjeli jednak teror kao LGBT osobe danas samo zato što su se borili za svoja uvjerenja“.

„Crnogorski liberali kao članovi ALDE saveza evropskih liberala i Liberalne internacionale, kontinuirano i aktivno će nastaviti da doprinose razvoju kvalitetnog ambijenta za ostvarenje ličnih sloboda svakog pojedinca, građanina i građanke, pa samim tim i LGBT osoba“, kaže se u saopštenju.

Predstavnici LP i LGBT Foruma Progres razgovarali su o nivou ljudskih i građanskih prava u Crnoj Gori, uticaju na tempo evroatlantskih integracija i, kako se navodi, kršenju ustavnih odredbi u slučaju poslednje zabranje Povorke ponosa u Nikšiću.

„Razmijenjena su mišljenja o poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda i vladini prava u Crnoj Gori u kontekstu procesa pristupanja Evropskoj uniji i NATO. Posebno je razgovarano o implementaciji vladine LGBT politike i izazovima i problemima u društvenom prihvatanju LGBT osoba u našoj zemlji“, saopšteno je iz LP.

Kako se dodaje, razgovarano je i o političkoj participaciji LGBT osoba i pružanju političke podrške inkluziji LGBT osoba u crnogorsko društvo.

„Tu je prepoznat principijelan i pravedan pristup Liberalne partije. Identifikovana su i brojna područja na kojima LGBT zajednica i LP mogu ostvariti korektnu i uspješnu političku saradnju“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: