"Samo zelena Podgorica može biti evropska Podgorica"

“Podgorica je, nažalost, grad izuzetno zagađenog vazduha i devastirane prirode, pretrpan zgradama i velikim gužvama, zbog čega je zaštita Gorice i drugih zelenih površina od presudnog značaja. Razumijem da Podgorica mora da se širi, ali za to ima sasvim dovoljno prostora i na drugim lokacijama. Ne gradite na Gorici, neka ona ostane zelena oaza Podgorice i mjesto na kome građani mogu napuniti energiju i uživati u prirodi“, ukazao je Tomas Vajs, navodi se u saopštenju
2278 pregleda 1 komentar(a)
U posjeti Gorici, Foto: URA
U posjeti Gorici, Foto: URA

Građanski pokret URA danas je u društvu poslanika Evropskog parlamenta (E i kopredsjedavajućeg Evropskih zelenih Tomasa Vajsa, posjetili brdo Gorica i još jednom ukazali na neophodnost zaštite tog prelijepog brda i simbola Podgorice, kome naš Grad duguje svoje ime, saopšteno je iz te partije.

"Naši prijatelji iz Udruženja ljubitelja Gorice i prirode su Vajsa upoznali sa svojim projektom Botaničke bašte i daljim planovima u pravcu zaštite brda, a Vajs je ponovio da “Podgorica mora sačuvati ovo prelijepo brdo i zelenu oazu u pretrpanom centru grada“", saopštili su iz GP URA.

“Podgorica je, nažalost, grad izuzetno zagađenog vazduha i devastirane prirode, pretrpan zgradama i velikim gužvama, zbog čega je zaštita Gorice i drugih zelenih površina od presudnog značaja. Razumijem da Podgorica mora da se širi, ali za to ima sasvim dovoljno prostora i na drugim lokacijama. Ne gradite na Gorici, neka ona ostane zelena oaza Podgorice i mjesto na kome građani mogu napuniti energiju i uživati u prirodi“, ukazao je Tomas Vajs, navodi se u saopštenju.

"Predsjednik pokreta URA Dritan Abazović kazao je da je “na Gorici dobijena bitka, ali da se rat za zelenu Podgoricu i zelenu Crnu Goru mora nastaviti“. “Samo zelena Podgorica je evropska Podgorica, a samo zelena Crna Gora može biti evropska Crna Gora. Zbog toga smo danas ovdje, na prelijepoj Gorici, gdje se borimo protiv uništavanja prirode i devastatorskog odnosa vlasti, a već sjutra ćemo opet biti sa našim sugrađanima, u borbi za očuvanje Tare, Sinjajevine, Solane, Svetog Stefana, Bokokotorskog zaliva i svih drugih važnih ekoloških tačaka naše zemlje“, ukazao je Abazović", saopšteno je iz URE.

Predsjednik podgoričkog odbora pokreta URA Luka Rakčević, ukazao je da je “prva faza borbe za očuvanje Gorice uspješno završena, ali da ona ne smije biti kraj ove i drugih borbi“, saopšteno je iz URE.

“Neka današnja pobjeda na Gorici bude snažan zamah daljim borbama u Kasarni Morača, Njegoševom parku, Bloku V i drugim važnim djelovima našeg grada, jer je moralna obaveza svih nas – koji volimo Podgoricu i svoju budućnost vežemo za nju, da se borimo za svaki njen pedalj. Razvoj našeg grada mora biti oblikovan prema mjerama građana, a ne prema interesima gradske uprave ili njihovih investitora. Ovo je naš grad. Pobijedićemo!“, ukazao je Rakčević, kaže se u sopštenju.

"Podgorička URA se mjesecima bori da se svaka gradnja na Gorici trajno zabrani, kao i da brdo Gorica dobije viši status zaštite, kroz proglašenje parkom ili spomenikom prirode. Nakon brojnih aktivnosti podgoričkog pokreta URA, građana i Evropskih zelenih, Gradska uprava je pokrenula proceduru selektivne zabrane gradnje na Gorici i obećala privremeno zaustavljanje dalje devastacije brda", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: