Saopštenje MUP-a o imenovanju Slavke Maraš je političko

"O zakonitosti tih akata mogu odlučivati isključivo nadležni sudski organi u Crnoj Gori", kaže se u saopštenju Biroa za odnose sa javnošću Glavnog grada.
63 pregleda 0 komentar(a)
Konjevic Mugosa Maras, Foto: Arhiva Vijesti
Konjevic Mugosa Maras, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.05.2011. 07:22h

Saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) u vezi izbora Slavke Maraš za sekretara podgoričke Skupštine ima politički, a ne pravni karakter, ocijenjeno je iz Glavnog grada.

MUP je prethodno saopštio da je imenovanje Maraš nezakonito i da ne proizvodi pravno dejstvo.

Pogorička Skupština imenovala je Slavku Maraš na tu funkciju, na predlog Odbora za izbor i imenovanja, pošto predsjednik Skupštine Raško Konjević nije želio da predloži kandidata za tu funkciju.

Iz Glavnog grada navode da MUP nije organ sudske vlasti, već državne uprave, pa ne može cijeniti zakonitost akata koje donosi predstavnički organ građana u lokalnoj samoupravi.

"O zakonitosti tih akata mogu odlučivati isključivo nadležni sudski organi u Crnoj Gori", kaže se u sinoćnjem saopštenju Biroa za odnose sa javnošću Glavnog grada.

Ocjenjuje se da saopštenje MUP-a ima politički, a ne pravni karakter.

"Na to ukazuje i činjenica da se u njemu, selektivno, navode samo pojedine odredbe člana 55 Zakona o lokalnoj samoupravi, ali ne i one odredbe istog člana koje ukazuju na činjenicu da predsjednik Skupštine Glavnog grada kontinuirano krši Zakon o lokalnoj samoupravi, skoro godinu, ne snoseći zbog toga nikakvu odgovornost i sankciju", navodi se u saopštenju.

Kršenjem navedene zakonske odredbe, predsjednik Skupštine doveo je, kako se ocjenjuje, parlament Glavnog grada u situaciju da nema imenovanog sekretara, čime direktno opstruira zakoniti rad Skupštine i njenih radnih tijela.

"Sigurno je da to ne radi slučajno".

"Javnosti je poznato da je zakonitost rada Skupštine sve to vrijeme obezbjeđivala, po svojoj volji, bez zakonske obaveze, kao vršilac dužnosti sekretara, Slavka Maraš, kako bi obezbijedila funkcionisanje parlamenta u donošenju odluka od vitalnog značaja za građane i Glavni grad", kaže se u saopštenju.

Bonus video: