Sastanak lidera partija o krizi: Đukanović neće NVO

Aktivista NVO CGO Boris Marić vjeruje da premijer ima razloga za nervozu, između ostalog jer je pod pritiskom EU morao doći na sastanak, koji je potvrdio postojanje političke krize koju on negira
25 komentar(a)
Sastanak lidera u Skupštini o krizi, Foto: Savo Prelević
Sastanak lidera u Skupštini o krizi, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.12.2015. 20:10h

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović odbio je da nevladin sektor bude uključen u razgovore o stvaranju uslova za demokratske izbore.

On je, prema jednom izvoru, rekao da „ne dolazi u obzir uključivanje NVO i sasvim izvjesno mi u toj paradi onda nećemo učestvovati“. Drugi izvor, koji je takođe učestvovao na prekjučerašnjem sastanku lidera partija u Skupštini, rekao je da se to moglo shvatiti kao odbijanje, ali da je Đukanović tu, kao i većinu stavova, ublažio u drugom dijelu sastanka.

Aktivista NVO CGO Boris Marić vjeruje da premijer ima razloga za nervozu, između ostalog jer je pod pritiskom EU morao doći na sastanak, koji je potvrdio postojanje političke krize koju on negira.

Najuticanije NVO ranije su ovim povodom imale konsultacije kod predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića i sa liderima Demosa, URE i Demokrata.

“Ovi pregovori neće rješiti krizu jer je to tek početak mučnog procesa borbe za organičavanje monopola i nepristojne moći DPS-a, ali proces je počeo”, rekao je Marić.

Prema nezvaničnim informacijama, lider DPS-a je rekao da je spreman da već dan nakon pozinice NATO, “izmjeri odnos snaga u parlamentu”.

Primjedbe zbog kašnjenja u primjeni izbornih zakona Đukanović je pravdao da parlamentarna većina, koja ih je usvojila “ne vodi brigu o finansijskim teškoćama Vlade da to isprati”.Lider Demosa Miodrag Lekić ga je podsjetio da je DPS glasao za taj set zakona.

“Upozorio sam ga da on takvim pristupom pokazuje ne samo visok stepen otuđenja od realnosti, već doprinosi usponu inače visokih tenzija u društvu, pa i radikalizovanju prilika, za što bi trebalo da preuzme odgovornost. Nakon intervencija i insitiranja presjedavajućeg da se započeti proces ipak nastavi, premijer je promijenio poziciju pa je u drugom dijelu razgovora prihvatio, vidijećemo koliko dugo nastavak započete inivijative,“rekao je Lekić „Vijestima“.

Milić podsjetio Pajovića da je u januaru bio za prelaznu vladu

Predsjednik Pozitivne Darko Pajović pitao je Ranka Krivokapića zbog čega je u Bijelom salonu Skupštine, gdje je održan sastanak, i zastava EU.

On je odgovorio da je tu trebalo da bude ranije. Dio lidera razumio je to kao šalu, dok je nekima bilo neprijatno.

Šef delegacije EU Mitja Drobnič je samo pisao i nije se uključivao u razgovor. Mučnu atmosferu prekinuo je lider SNP-a Srđan Milić koji je Pajoviću pokazao dokument.

To je inicijativa za formiranje prelazne vlade narodnog jedinstva, u kojoj piše da treba prevladati duboku ekonomsku i političku krizu, a koju je u januaru ove godine potpisao i Pajović.

Bonus video: