Sastanak Marković-Palmer: Prestanak bojkota važan za napredak države

Direktor Kancelarije Stejt dipartmenta za Jugoistočnu Evropu je podsjetio da je američki potpredsjednik Majk Pens snažno pozvao opoziciju da se vrati u parlament kako bi obavljala svoje poslaničke dužnosti i reprezentovala glasače koji su ih izabrali
118 pregleda 3 komentar(a)
Metju Palmer, Duško Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Metju Palmer, Duško Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 21.09.2017. 15:58h

Prestanak opozicionog bojkota državnih institucija bio bi važan za dalji napredak Crne Gore, ocijenjeno je na sastanku crnogorskog premijera Duška Markovića sa direktorom Kancelarije Stejt dipartmenta za Jugoistočnu Evropu Metjua Palmera.

Kako je saopšteno iz Vlade, Palmer je podsjetio da je američki potpredsjednik Majk Pens snažno pozvao opoziciju da se vrati u parlament kako bi obavljala svoje poslaničke dužnosti i reprezentovala glasače koji su ih izabrali.

"U tom kontekstu Marković je pozdravio dijalog koji su sa predstavnicima opozicije pokrenuli predstavnici Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Evropske unije", kaže se u saopštenju.

Na sastanku je, kako se navodi, zajednički konstatovano da Crna Gora i SAD njeguju bliske odnose kojima je poseban pečat dala ljetošnja zvanična posjeta Pensa.

Marković je ponovio da Crna Gora posjetu smatra istorijskom, i ocijenio da je prijateljstvo dvije države utemeljeno na istinskim vrijednostima i da je zbog toga uspješno i trajno.

Palmer je, kako se navodi, istakao da su SAD predložile da Crna Gora bude domaćin Samita Američko-jadranske povelje zbog regionalnog liderstva Crne Gore, njene predanosti evropskim vrijednostima i vizije koju dijele SAD i Crna Gora.

Na sastanku je zajednički ocijenjena izuzetno važnom po region Zapadnog Balkana činjenica da je Pens na Samitu još jednom poslao snažnu poruku da SAD ostaju posvećene ovom regionu.

Kako je saopšteno, Marković je informisao Palmera o prioritetima Vlade i dosadašnjim rezultatima, i saopštio da su u fokusu Vlade finansijska konsolidacija i unapređenje poslovnog ambijenta kao preduslovi daljeg razvoja i podizanja kvaliteta života građana.

„Kao Vlada uhvatili smo se već na početku mandata u koštac sa ozbiljnim problemima javnih finansija izazvanih prevashodno zakonima donijetim iz političkih razloga bez pravnih i ekonomskih osnova“, rekao je Marković.

Kako je naveo, fokusiranje na ekonomsku politiku već je rezultiralo respektabilnim rastom bruto domaćeg proizvoda, vidnim poboljšanjem poreske discipline i povećanim interesovanjem renomiranih investitora za Crnu Goru.

U saopštenju se kaže da je Palmer pozdravio takvo opredjeljenje Vlade. „Cijenim taj vaš fokus na ekonomiju".

Govoreći o unutrašnjoj politici predsjednik Marković je informisao gosta o reformama koje se preduzimaju unutar administracije sa ciljem unapređenja vladavine prava.

Premijer se zahvalio SAD na ekonomskoj i stručnoj pomoći Crnoj Gori, posebno sudskoj vlasti, tužilaštvu i policiji.

Bonus video: