Šćekić: Vlada nema legitimitet, afera "Koverta" do kraja ogolila njen karakter

Šćekić je saopštio da su protesti koji su posljedica nezadovoljstva građana političkim stanjem u Crnoj Gori rezultirali opravdanim zahtjevima za ostavkama, smjenama i predlogom da se "po prvi put u Crnoj Gori održe slobodni i fer izbori"
2292 pregleda 3 komentar(a)
Šćekić, Foto: SNP, SNP, SNP
Šćekić, Foto: SNP, SNP, SNP

Vlada Crne Gore nema legitimitet da nastavi sa svojim radom niti da priprema naredne izbore, a afera "Koverta" je do kraja ogolila njen karakter, ocijenio je potpredsjednik Socijalističke narodne partije, Dragoslav Šćekić.

Šćekić je saopštio da su protesti koji su posljedica nezadovoljstva građana političkim stanjem u Crnoj Gori rezultirali opravdanim zahtjevima za ostavkama, smjenama i predlogom da se "po prvi put u Crnoj Gori održe slobodni i fer izbori".

"Jučerašnja izjava premijera Markovića posljedica je, prije svega, duboke krize, u koju nas je dovela vlast, koju on predstavlja i personifikuje, i oni snose glavnu odgovornost za buduća politička dešavanja u našoj Crnoj Gori. U tom pravcu je neophodan konsenzus o minimumu uslova, kako bi svi politički subjekti učestvovali na narednim izborima", saopštio je Šćekić.

Potpredsjednik SNP-a je ocijenio da nije trenutak za bilo kakvim insistiranjem na uskostranačkim zahtjevima i željama te da Crna Gora ne može više da čeka.

"Potrebno je odgovorno ponašanje svih političkih činilaca. U pitanju je interes države i nema prostora ni za kakvu vrstu demagogije".

"Očigledno je da trenutna Vlada nema legitimitet da nastavi sa svojim radom niti da priprema naredne izbore. Afera Koverat je do kraja ogolila njen karakter. Takva vlada, siguran sam, upitna je i samim vršiocima vlasti. Minimum, o kojem se može razgovarati jeste da buduća tehnička vlada bude na ravnopravnim osnovama podijeljena između predstavnika opozicije i predstavnika vlasti", poručio je Šćekić.

On je saopštio da je potrebno vrijeme u kojem se na kvalitetan način može izmijeniti izmijeniti izborno zakonodavstvo kako bi se građanima omogućilo da izađu na fer izbore.

Ne smije se zanemariti, dodao je Šćekić, ni razrješenje specijalnog tužioca i "imenovanje prihvatljive ličnosti, koja će odgovorno, profesionalno i zakonito raditi svoj posao, kako ne bismo prisustvovali farsama nalik onoj iz takozvanog državnog udara".

"Najmanje što nas interesuje jeste izborna kombinatorika DPS, odnosno unutarpartijske “tuče” u susret njihovom kongresu, na kojem će navodno razgovorati o tehničkoj vladi. Bijeg od demokratskih izbora je pokazatelj njihove slabosti, koja je više nego očigledna. Ne želimo da se obmanjuje ni domaća, ni međunarodna javnost o navodnim njihovim željama. Minimum godinu dana u ovom trenutku je potrebno kako bi se ušlo u process pripreme fer i slobodnih izbora, jer nikada nećemo pristati na farsu u vidu pokušaja da se za nekoliko mjeseci pokuša napraviti privid unutardržavnog konsenzusa", saopštio je Šćekić.

"SNP će učiniti maksimum kako bi se postigao sporazum u interesu građana i kako bi, po prvi put slobodno izraženom voljom, narod mogao da kaže ko će upravljati Crnom Gorom i njenim institucijama poslije narednih izbora", zaključuje se u saopštenju potpredsjedika SNP-a.

Bonus video: