Šćekić: Vlast ne graditi na zloupotrebama

Ovima iz opozicije, ako im je cilj smjena vlasti, predlažem da okrenu oštricu prema njoj, a vlasti da se pripreme za promjene
135 pregleda 18 komentar(a)
Dragoslav Šćekić, Foto: Vlada Crne Gore
Dragoslav Šćekić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 09.09.2016. 19:45h

Gradonačelnik Berana i funkcioner SNP-a Dragoslav Šćekić poručio je DPS-u i njegovim saveznicima da se spreme za promjene nakon državnih izbora. - Iako su politički subjekti i iz vlasti i iz opozicije u strahu i želji da zaustave formiranje koalicije SNP-Demos-URA i ostvarivanje dobrog rezultata kritikovali programske razlike koalicionih partnera, mislim da su izabrali pogrešne argumente, jer su u čudnim savezima i jedni i drugi, jedni zbog vlasti drugi zbog mandata. Zato predlažem, ovim iz opozicije da, ako im je cilj smjena vlasti a ne mandati, da okrenu oštricu prema vlasti. A vlastima poručujem da se psihički pripreme za promjene koje slijede, jer jednom dijelu neće lako pasti, rekao je Šćekić za “Vijesti”.

On je objasnio da je SNP je “svjestan razlika u koaliciji, ali da je uvijek bio spreman da stavi partijske interese u drugi plan”.

- Tako i ovoga puta zbog većeg cilja, a to je promjena vlasti u interesu građana i države Crne Gore. I nakon izbora, siguran sam, kada budemo značajan faktor u vlasti, takođe ćemo okupljati i žrtvovati se za opšte bolje građana Crne Gore, rekao je Šćekić.

On je uvjeren da će koaliciju “sa pomirenim razlikama, i razlikama koje je čine još potrebnijom i prihvatljivijom” podržati većina građana, bez obzira kako se osjećali i kome pripadali.”Jer oni koji nisu spremni da prihvate razlike ne mogu ni biti sigurnost svim građanima,” poručio je funkcioner SNP-a.

Upitan da li očekuje promjenu vlasti na izborima i da li će koalicija triju partija biti proširena, Šćekić je siguran da će ona “ biti ključ promjene vlasti u Crnoj Gori i stožer buduće vlasti”.

- SNP je uvijek bio otvoren za sve političke subjekte i pojedince spremne da doprinosu interesu države i građana, rekao je.

Na podsjećanje na izjavu lidera Demosa Miodrag Lekić da je Berane nosilac promjena u Crnoj Gori i pitanje kako iskoristi “ beranski recept” na državnom nivou, Šćekić kaže:

- Berane i jeste nosilac promjena u Crnoj Gori, iako se iz raznih interesa i sujeta, sa raznih nivoa to pokušava zanemariti, što gospodin Lekić nije uradio. Beranski recept se ogleda upravo u široj koaliciji političkih subjekata, slobodnih građana i pojedinaca, u povjerenju građana i velikoj želji za promjenama. Ona postoji i u Crnoj Gori, i iz dana u dan je sve veća, jer je smjenjljivost vlasti potrebna da bismo krenuli naprijed. Jako je bitno da se priča oko biračkih spiskova vrati u okvire povjerenja, jer promjene biračkog mjesta i brisanja iz biračkog spiska otvaraju dileme i stvaraju nepovjerenje u izborni proces. Hoću da vjerujem da je svima interes da izbori budu regularni i da nikome vlast ne valja na zloupotrebama.

Upitan da li je formiranjem koalicije sačuvan SNP , Šćekić je kazao da je ta partija politički brend koji je čvrsto odolijevao svim udarima”.

“Ima unutrašnjih nesuglasica oko načina iskorišćenja potencijala, ali kada su momenti kao ovaj pokazujemo odgovornost, što je pokazalo i ovo jedinstveno glasanje članova GO. Izabrali smo koaliciju da bi na taj način objedinili snage i pokazali demokratski kapacitet i promijenili vlast , i Crnu Goru učinili državom za sve, a ne da bi sebe sačuvali”, naveo je.

O najavi Snežane Jonice na GO da će napustiti partiju ako se potpiše sporazum, on je rekao da je to ličan stav. “Svako u Partiji treba da stoji iza stavova koje saopštava na partijskim organima pred kolegama”, poručio je.

O tome ko bi tebalo da bude na zajedničkoj listi i da li tu vidi sebe, Šćekić kaže: “Po Statutu partije predsjednik predlaže listu, nakon što odbori pošalju predloge. Vjerujem da će članovi GO imati priliku da se izjašnjavaju oko najboljeg predloga, uz uvažavanje ljudi i onoga do sada urađenog na realizaciji programskih ciljeva SNP-a, i postizanju najboljih rezultata, kako na opštinskim, tako i na državnom nivou, kao i obaveza koje su velike i stoje ispred budućih poslanika. Očekujem da će i naši koalicioni partneri predložiti najkvalitetnije kandidate.

Na pitanje da li smatra da je ispunio očekivanja sugrađana, Šćekić kaže da su uradili više od obećanog. “Uvijek se može više i bolje, ukoliko okolnosti dozvoljavaju, nažalost nama opterećenja iz prethodnog perioda to nisu dozvolila. Nismo tražili alibi, već dajemo sve od sebe da budemo istinski servis građana. Sve tišti nedovoljan broj novih radnih mjesta, iako se mi možemo pohvaliti da smo u proizvodnji za razliku od drugih u Crnoj Gori napravili određene, za nas značajne, iako nedovoljne, iskorake. Nadam se da će novi ambijent, nakon izbora, sa državnog i lokalnog nivoa stvoriti bolje preduslove,” navodi Šćekić za “Vijesti”.

Neće biti političke korupcije, ne bismo rizikovali reakciju građana

“ Vjerujem da neće biti prijevremenih lokalnih izbora, jer ne vidim razloga za to, a problema i nesuglasica bilo je i biće u svim koalicijama i parlamentima. Mislim da u beranskom parlamentu neće biti slučajeva političke korupcije, jer smatram da niko neće sebi dozvoliti da zbog ličnog interesa povrijedi osećanja i pogazi povjerenje većinskog broja građana Berana, a posebno imajući u vidu okolnosti u kojima je došlo do promjene vlasti i eventualne reakcije građana na takav potez," kazao je Šćekić na pitanje da li očekuje prijevremene lokalne izbore, jer u posljednje vrijeme imaju probleme sa kvorumom.

Katnić stalno traži dokumenta o poslovima bivše vlasti

“Svakodnevno se borimo sa lošom zaostavštinom prethodne vlasti, što značajno usporava razvoj Berana. Uspjeli smo da poništimo određena rješenja i povratimo dio imovine, a značajan dio je predmet krivičnih prijava i sudskih procesa. Podnijeli smo osam krivičnih prijava za zloupotrebe i nanošenje štete državi. Specijalno tužilaštvo u kontinuitetu izuzima dokumenta, ali očekujemo bržu i konkretniju reakciju, jer zaštita državnog interesa je obaveza svih, posebno tužilaštva i sudova,” rekao je Šćekić.

O saradnji sa Vladom on kaže da njegova uloga nije da pošto-poto kritikuje već da uspostavlja što kvalitetniju saradnju sa svim partnerima koji mogu pomoći razvoju grada, posebno sa državnog nivoa.

Bonus video: