SD: Krivokapić nazivao Đukanovića "visokim stablom u istorijskoj šumi Crne Gore"

Crnogorski parlament je već nekoliko godina najtransparentniji u regionu, kazao je portparol SD-a, Nikola Zirojević
7085 pregleda 24 komentar(a)
Zirojević, Foto: SD
Zirojević, Foto: SD

Posjete brojnih svjetskih zvaničnika, među kojima je prvi put gost bio i predsjednik Evropskog parlamenta, najbolje govore o ugledu Skupštine Crne Gore od dolaska Ivana Brajovića na mjesto predsjednika parlamenta, kazao je Nikola Zirojević, portparol Socijaldemokrata (SD).

Zirojević je reagovao na izjavu počasnog predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) i bivšeg predsjednika Skupštine, Ranka Krivokapića, koji je rekao da je parlament nekada bio mjesto za rješavanje i prevazilaženje sukoba u društvu, ali da je sada obesmišljen.

"Ovih dana smo svjedoci uzbuđenosti sva tri predsjednika Stranke Demagoga i Populista (predsjednika/ce, zamjenika predsjednika i počasnog predsjednika) i njihovog upinjanja da nekome u Crnoj Gori nešto objasne. Da nije žalosno, bilo bi smiješno. Posljednji u nizu je počasni bivši predsjednik partije u nestajanju", navodi se u saopštenju SD-a koje potpisuje Zirojević.

On podsjeća da je Krivokapić, kao peti na listi koalicije za evropsku Crnu Goru – Milo Đukanović, hvalio predsjednika DPS-a.

"U junu 2010. godine on za predsjednika DPS-a konstatuje da „predstavlja visoko stablo u istorijskoj šumi Crne Gore“, a njegov povratak na poziciju premijera vidi kao „nešto najbolje što se Crnoj Gori moglo dogoditi u aktuelnom teškom ekonomskom momentu“. Sjećamo se i njegovih klicanja Nikšiću kao „gradu crnogorskih premijera“, te konstatacija da „nije lako biti najprvi, nije lako voditi, a ovu koaliciju vodi lider Milo Đukanović koji omogućuje da „naprijed Crna Goro“ bude stalno i sigurno“," navodi Zirojević.

Indikativno je, dodaje on, da o urušavanju parlamenta govori neko ko je, kao predsjednik tog visokog doma, "koketirajući sa DF-om" svojevremeno u Skupštinu "doveo pripadnike 'Sedmog bataljona', time valjda podupirući pokušaje opozicije da od državnog Parlamenta naprave vašar."

"Da ne pričamo o zakonima koje je dotični zaključavao godinama po raznim skupštinskim fiokama, čekajući momenat da mu isti budu alat za klasične političke trgovine. Nećemo ni detaljnije elaborirati grčevito stezanje kožne stolice u kojoj je do ranjih jutarnjih sati pokušavao da sačuva svoju poziciju predsjednika parlamenta. Neka narod procijeni je li državnički da poslanik Krivokapić gotovo dvije godine bojkotuje parlament, a redovno uzima platu, i po tom osnovu prihoduje preko 30 hiljada eura", navodi Zirojević.

Činjenica je, dodaje on, i da je crnogorski parlament već nekoliko godina najtransparentniji u regionu. "I što je veoma važno, da se nikad ozbiljnije nije pokrenula priča o donošenju Zakona o Parlamentu, koji, nažalost, nije bio bitan onome ko je 13 godina bio u prilici da i na taj način dodatno osnaži njegovu ulogu."

"Na kraju, Krivokapić ponosno ističe to što je nekada nosio epitet „parlamentarnog diktatora“. Završio je onako kako i svi diktatori završavaju, pa o sebi i svojim „dostignućima“ može govoriti samo u perfektu i to sam sebi dijeleći zasluge. Bolje od svih nas opisali su ga njegovi sugrađani, Kotoranke i Kotorani, kada su ga, u liku Đudića Ultima Montanjare kojeg su osudili za sve nedaće koje su ih snašle, simbolično spalili na Maceu. Kako su ga spalili njegovi Kotorani, tako će ga, već na jesen iduće godine, građani Crne Gore poslati tamo gdje su mu mjesto već pronašli njegovi koalicioni partneri – ispod cenzusa i na smetlište crnogorske istorije", kazao je Zirojević.

Bonus video: