SDP Bijelo Polje: OIK favorizuje DPS

Spahić najavio da će neregularnost prijaviti Državnoj izbornoj komisiji
56 pregleda 8 komentar(a)
Ervin Spahić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ervin Spahić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.05.2014. 11:49h

Socijaldemokratska partija je optužila bjelopoljsku Opštinsku izbornu komisiju (OIK) da je, favorizovanjem DPS-a, prekršila Zakon o izboru odbornika i poslanika, odredivši da od 103 biračka mjesta SDP ima članove biračkog odbora na svega 44.

Prema riječima odborničkog kandidata te partije Ervina Spahića, SDP, koji na predstojećim lokalnim izborima nastupa samostalno, je bio u koaliciji sa DPS-om i po zakonu im pripadaju dva člana biračkih odbora, a kada je u pitanju opozicija dvijema najvećim opozicionim partijama pripada po jedan član biračkog odbora.

"Na sastanku 5. maja je dogovoreno da prvog člana biračkog odbora daje DPS, drugog SDP i po jednog člana daju dvije najveće opozicione partije BS i SNP. U međuvremenu, nešto se promijenilo i juče od OIK dobijamo dopis o imenovanju biračkog odbora za izbor odbornika, gdje nema ni potpisa ni pečata, da na svega 44 biračka mjesta imamo članove odbora, što po nama favorizuje DPS kao najveću političku partiju", kazao je Spahić.

On je rekao da Izborna komisija nije imala pravo da se miješa u koalicioni sporazum između SDP-a i DPS-a o kvotama.

"Sada smo došli u situaciju da, na primjer, Bošnjačka partija, koja ima svega jednog ili dva odbornika u lokalnom parlamentu imaju 103 člana biračkog odbora, a SDP koji ima pet odbornika ima 44 člana. SNP koji ima takođe pet odbornika i 103 člana biračkog odbora.Čak su napravili i to da na mjestima gdje imamo predsjednika imamo i člana odbora, tako da su nam i na taj način smanjili broj biračkih odbora gdje možemo imati kontrolu i da naši ljudi učestvuju u biračkom procesu. Mi se zaista zalažemo da ovi izbori proteknu u fer i demokratskoj atmosferi i ne želimo da neko unaprijed ima prednost u biračkim odborima, kazao je Spahić.

On je najavio da će o ovu neregularnost prijaviti Državnoj izbornoj komisiji.

Bonus video: