SDP: Brajović i Lazović bez funkcije, Rastoder će biti šef Savjeta

Izvjesno je da će Mirel Radić Ljubisavljević biti nova potpredsjednica, dok će Konjević zadržati tu funkciju
223 pregleda 44 komentar(a)
SDP Kongres, Ranko Krivokapić, Ivan Brajović, Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
SDP Kongres, Ranko Krivokapić, Ivan Brajović, Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.06.2015. 05:27h

Ivan Brajović i Vujica Lazović više neće biti potpredsjednici Socijaldemokratske partije(SDP), dok će Rifat Rastoder izvjesno biti predsjednik Savjeta. Tako će Raško Konjević ostati jedini potredsjdnik iz prethodnog perioda, dok će poslije duže vremena u vrhu socijaldemokrata biti žena, predsjednica Foruma žena te partije Mirel Radić Ljubisavljević.

Izvor blizak Krivokapiću rekao je “Vijestima” da šef SDP-a na današnjoj sjednici Glavnog odbora(GO) neće predložiti Brajovića i Lazovića za potpredsjednike, dok su “male šanse” da njih dvojicu, poslanike Damira Šehovića, Mića Orlandića i predsjednika SO Podgorica Đorđa Suhiha predloži za članove novog saziva Predsjedništva, iako su ranije bili članovi užeg rukovodstva.

Prema Statutu, šef partije GO predlaže potpredsjednike i članove Predsjedništva.

Isti izvor je rekao da je Rastoder zbog zdravstvenog stanja sam tražio da se povuče sa mjesta potpredsjednika kako ne bi bio u dnevno-operativnoj politici. Zbog toga će on izvjesno kasnije biti izabran za predsjednika političkog savjeta koje je pokrivao Jusuf Kalamperović koji se povukao. Spekuliše se da bi, umjesto Rastodera, novi popredsjednik mogao biti šef petnjičkog odbora, dr Almir Rebronja.

Izvor blizak šefu SDP-a je rekao i da će Krivkapić za svoje najbliže saradnike predložiti Konjevića i Radić Ljubisavljević, dok o ostalim kadrovskim predlozima nije želio da govori. Prema novom Statutu SDP-a, žena mora biti potpredsjednik.

“Kadrovska rješenja će omogućiti da bude do kraja realizovana politika nezavisnog SDP-a koja je pobijedila na Kongresu, a koja se zalaže za izvorne principe socijaldemokratije - očuvanja državnih resursa i ekonomski koncept zasnovan na vladavini prava i realnoj ekonomiji”, kazao je taj izvor. Ovakav epilog se može smatrati donekle očekivanim nakon jučerašnjeg oštrog reagovanja SDP-a na “Platformu za očuvanje jedinstva stranke”, u kojoj Brajović i njegove pristalice traže da budući sastavi organa partije, uključujući potpredsjednike i Predsjedništvo, budu formirani prema odnosu koji je bio na Kongresu 45 prema 55 odsto.

SDP je saopštio da je Kongres završen i da svako dalje prebrojavanje i licitiranje funkcijama “ne može biti u interesu partije, već jedino u ličnom interesu”: ”Kongres je upravo poslao poruku da partija ne pripada pojedinim funkcionerima, koji bi da dijele partije kao lično vlasništvo u akcionarskom društvu, već da pripada njenim članovima i simpatizerima, onima koji partiji daju, a ne uzimaju od nje".

Đenero: To što traži Brajović nema nigdje u svijetu, vjerovatno slijedi cijepanje

Hrvatski politkolog Davor Đenero rekao je juče da u političkoj praksi nije poznat, niti je moguć model koji je tražio Brajović da partijski organi budu sastaljeni u odnosu 45 prema 55 odsto.

“Takav model upravljanja je moguć u koaliciji, a onaj koji predlaže takav model zapravo predlaže da se stranka ubuduće ne smatra strankom u pravom smislu te riječi, nego koalicijom dvaju frakcija. A koalicija dvaju frakcija nikada ne završava održanjem stranke. Zajedno, unutar jedne političke stranke mogu funkcionirati tri, četiri egalizirana krila ili frakcije, ali kada dođete u situaciju da imate dvije frakcije onda to postaje lomljenje i razdvajanje stranke na dva dijela”, rekao je Đenero za Radio Slobodna Evropa.

Boris Marić iz Centra za građansko obrazovanje rekao je da se može očekivati cjepanje SDP-a, ako Glavni odbor ne prihvati inicijativu Brajovića koju je potpisalo, prema različitim izvorima, 13 od 17 funkcionera SDP-a.

U platformi Brajovića i njegovih pristalica, kako su juče objavili mediji, predlaže se i samostalni nastup SDP-a na narednim parlamentarnim izborima, kao i obavezivanje da socijaldemokrate neće ulaziti u postizborne saveze sa partijama koje se protive članstvu Crne Gore u EU i NATO.

Navodi se i da SDP treba da se vrati izvornom programu i temeljnim principima politike, umjesto zbunjujuće, dezorijentisane i lutajuće politike.

Bonus video: