SDP: Koalicija sa DPS ne funkcioniše, svi da se dogovore oko fer izbora

"Predsjedništvo SDP konstatuje da nakon odgovora DPS-a kojim se, suprotno temeljnim principima izborne demokratije i koalicionog funkcionisanja, ustanovljavanjem političke korupcije na nivou Vlade i Parlamenta, koalicija "Evropska Crna Gora" suštinski više ne funkcioniše", navodi se u saopštenju SDP
0 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.10.2015. 17:48h

Posebno polazeći od činjenice da se izborno povjerenje narušava kršenjem elementarnih demokratskih standarda i antievropskom praksom na lokalnom, a od skoro i na državnom nivou, SDP iskazuje punu spremnost da bude pouzdan partner u tom procesu i biće otvorena za sve konstruktivne predloge i ideje unaprjeđenja političkog dijaloga sa ciljem obezbijeđivanja punog i nedvosmislenog povjerenja u izborni proces, saopšteno je iz Socijaldemokratske partije (SDP).

"Predsjedništvo SDP konstatuje da nakon odgovora DPS-a kojim se, suprotno temeljnim principima izborne demokratije i koalicionog funkcionisanja, ustanovljavanjem političke korupcije na nivou Vlade i Parlamenta, koalicija "Evropska Crna Gora" suštinski više ne funkcioniše", navodi se u saopštenju SDP.

DPS je nedavno odbacila predlog SDP o smjeni ministara Vujice Lazović i Ivana Brajovića koji su napustili SDP, ocjenjujući da to ne bi bilo dobro prije ispunjavanja spoljnopolitičkih ciljeva Crne Gore.

Ova partija poziva sve političke subjekte na konsenzus oko fer i slobodnih izbora.

"Predsjedništvo SDP povodom aktuelnih političkih izazova i najavljenih protesta ocjenjuje neophodnim da organizatori protesta i državni organi pokažu maksimalan nivo odgovornosti i obezbijede da Ustavno i demokratsko pravo na slobodu okupljanja bude ostvarivano u zakonskim okvirima. Mirni i demokratski protesti pokazali bi demokratsko sazrijevanje Crne Gore dok bi svaki eventualni drugačiji scenario vodio produbljivanju podjela i narušavanju građanskog mira", kazali su iz SDP.

SDP ponavlja da je nakon dobijanja poziva za članstvo u NATO ključni državni prioritet organizovanje fer i slobodnih izbora kao osnovni uslov dalje demokratizacije, napredovanja Crne Gore u EU integracijama i finalizacije procesa učlanjenja u NATO alijansu.

"Predsjedništvo SDP podržava sve napore koji su njegovi predstavnici u Skupštini i Vladi uložili na očuvanju demokratskog dijaloga i poziva sve političke subjekte na uvažavanje evropskih vrijednosti i postizanje širokog konsenzusa o pripremi i spovođenju fer i slobodnih izbora. Predsjedništvo SDP na temelju ove činjenice konstatuje da postojeća Vlada ima status tehničke Vlade u kojoj će SDP zajedničke ciljeve vezano za evroatlantske obaveze ispunjavati usklađeno, dok će za sve ostale odluke SDP zadržati pravo pojedinačnog određivanja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: