SDP Kotor: Od prošle godine nudimo model za rješenje lokalnih problema

2 komentar(a)
Kotor grad, Foto: Shutterstock
Kotor grad, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.07.2018. 14:36h

SDP Kotor navodi da su od prošle godine nudili usmeno i pismeno koalicionim partnerima i predsjedniku opštine model da cjelovito rješavamo prioritetne probleme građana u oblasti kontakt zone na Tabačini i trajnog obezbjeđenja smještaja za komunalna preduzeća.

"U sklopu navedenog, tražili smo da se pokrene procedura, u skladu sa zakonom, sa EPCG i Vladom Crne Gore na način da opština Kotor uđe u posjed kontakt zone na Tabačini koju sada zauzima CEDIS. Ostvarenje tog ugovora je višedecenijski cilj više vlasti u Kotoru i isto bi imalo višestruke benefite počev od rješavanja saobraćajnih problema, preko lakšeg života i snabdjevanja starog grada do obogaćivanja turisitičke ponude grada. Ta nekretnina kontakt zone na Tabačini će ostati prioritet programske politike SDP-a u narednom periodu", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je inicijativa za kupovinu zemlje u škaljarima dobila je punu podršku svih organa SDP-a.

"Tu bi se umjesto zakupnine koju sada plaćaju komunalna preduzeća taj iznos mogao upotrjebiti za unaprjedjenje infrastrukture istih. Što se tiče zemlje u Privrednoj zoni naši stalni zahtjevi da se pripreme valjani elaborati opravdanosti zašto se tome daje prioritet, a ne kontakt zoni (Tabačina) ostali su bez ozbiljnog odgovora. Prizemnim etiketiranjem pokušava se pobjeći od činjenicne rasprave što dodatno rađa sumnje u namjere pojedinaca koji stoje iza ovih djela, Moramo znati da se radi o višemilionskom iznosu koji doseže 20 % Opštinskog Budžeta. SDP je u prethodnom sazivu glasao protiv slične odluke za istu lokaciju, iako je bila politički pravno bolje pripremana od ove sadašnje. Sada nije ponuđena valjana studija isplativosti i opravdanost za tako krupan milionski trošak iz džepa gradjana Kotora."

Iz SDP Kotor dodaju da je "prioritet u komunikaciji sa CEDIS-om, koji je iskazao samo namjeru, i Vladom Crne Gore kao vlasnikom EPCG I CEDIS-a, da se javni interes građana za posjedom opštine Kotor nad tim prostorom ostvari i da se fininasijska sredstva priortetno čuvaju za tu namjenu".

"Zatim svakako treba ići u dogovor oko realizacije prostora za komunalna preduzeća u Škaljarima , a tek poslije toga u pravno čistoj, ugovorno obavezujućoj formi sa CEDIS-om uz saglasnost Vlade Crne Gore razmišljati o zemljištu Jugopetrola u Privrednoj zoni isključivo I samo u funkciji nadoknade za kontakt zonu na Tabačini. To je politika SDP-a koju smo obećali građanima i koja je odgovorno ponašanje svake, pa mora biti i ove vlasti . Sa žaljenjem konstatujemo da naša brojna pismena i usmena obraćanja na tu temu nisu dobila rezultat u stručnom i pravno valjanom postupanju od strane odgovornih lica za realizaciju odluke", zaključuje se.

Bonus video: