SDP "ljulja" Vladu ako Đukanović ne smijeni Brajovića i Lazovića

On je rekao da još uvijek nemaju spremna kadrovska rješenja za popunu ministarskih mjesta i da će ukoliko Đukanović odbije da smijeni Lazovića i Brajović, odmah narednog dana na sjednici GO odlučivati da li će pokrenuti pitanje povjerenja vladi
0 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Džavid Šabović, Foto: Luka Zeković
Ranko Krivokapić, Džavid Šabović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.07.2015. 16:21h

Socijaldemokratska partija će zvanično zatražiti da se Vujica Lazović i Ivan Brajović razriješe sa ministarskih mjesta i azovića sa mjesta potpredsjednika Vlade, i da se ta mjesta popune kadrovima iz SDP-a, saopštio je predsjednik te partije Ranko Krivokapić.

Krivokapić je na konferenciji za novinare nakon sjednice Glavnog odbora rekao da očekuje da će premijer Milo Đukanović i DPS uvažiti koalicioni sporazum i prihvatiti inicijativu za smjenu bivših članova SDP-a. On je rekao da još uvijek nemaju spremna kadrovska rješenja za popunu ministarskih mjesta i da će ukoliko Đukanović odbije da smijeni Lazovića i Brajović, odmah narednog dana na sjednici GO odlučivati da li će pokrenuti pitanje povjerenja Vladi.

"Glavni odbor je usvojio zaklkjučke koji obavezuju predsjednika SDP-a da uputi zahtjev predsjedniku Vlade i DPS-a o popuni mjesta SDP-a u Vladi, ministra za informaciono društvo i tehnologije ministra saobraćaja. Svaka partija samostalno određuje svoje ministre i to je jedan bitan element ukupnog legitimiteta Vlade. GO je to podržao i očekujem da krenemo u realizaciju popune mjesta SDP-a u Vladi", rekao je Krivokapić.

On je rekao da će danas zvanično uputiti pismo Đukanoviću kao predsjedniku DPS-a i Vlade.

"Mi smo već imali razgovore juče i danas ću zvanično uputiti pismo. Danas je prva sjednica Predsjedništva DPS-a, oni konstituišu Predsjedništvo i ne vjerujem da će to biti na dnevnom redu, tako sam dobio informaciju od predsjednika DPS-a, ali će svakako biti u narednom periodu. Već je prva sjednica Vlade zakazana za 20. avgust tako da ćemo u primjerenom roku dobiti odgovor DPS-a na našu inicijativu, Skupština to može uraditi već početkom oktobra i na taj način prevazići sve dileme o ovom pitanju", rekao je lider SDP-a.

Krivokapić je rekao i da još nije razmišljao o tome ko će zamijeniti Lazovića i Brajovića u Vladi.

"Nemam rješenja, moram vam reći i da nisam razmišljao o tome. Treba da to sprovedemo kroz partiju, kroz široku demokratsku proceduru i da dođemo do kandiata za ministre koji će biti pravi pripadnici partije, programa SDP-a i koji neće pretvoriti svoje funkcije u ličnu imovinu, nego će pripadati partiji i Vladi u kojoj sjede", kazao je on.

Upitan kakve povratne informacije je dobio od Đukanovića i da li očekuje da će prihvatiti incijativu, Krivokapić je rekao da očekuje da se koalicione obaveze poštuju.

"Predsjednik DPS-a i Vlade će odgovoriti na ta pitanja, upravo zato što želimo uraditi sve kako treba, u skladu sa koalicionim sporazumom sa pravom DPS-a da odlučio o SDP-ovom zahtjevu, dobićemo odgovor od njega i ta neizvjesnost nije tako velika. Ja očekujem da će DPS poštovati svoje potpisane koalicione obaveze, u suprotnom ne bismo imali koaliciju. Poštovanje te obaveze svakog nas u koalicji je osnov, da bismo sačuvali stabilnost Vlade u ključnim mjesecima za dobijanje poziva za NATO", kazao je Krivkoapić.

Odgovrajući na pitanje kako komentariše istraživanje CEDEM-a prema kojem SDP ima podršku od 5,2 odsto a Socijaldemokrate 2,2 odsto građana, Krivokapić je rekao da "socijaldemokrate imaju 5,2 odsto podrške i da u Crnoj Gori postoje samo jedne socijaldemokrate".

Upitan koliki dio članstva je napustio SDP i pridružio se Brajoviću, Krivkoapić je rekao da je odliv minimalan i da je stranku formalno napustilo 478 članova

"Onaj ko nema svoj identitet mora da uzima tuđi, pogotovo kad nema svoju politiku. Nastale su neke partije koje su nam programski bliske nama ali im nije trebalo da uzimaju imena socijaldemokrata i SDP-a. Ali oni koji nemaju politiku i politički identitet oni moraju da pokušaju da zabunom uzmu identitet jedine partije koja je prepoznata vieše od dvije decenije pod tim imenom", rekao je predsjednik Skupštine.

Upitan koliki dio članstva je napustio SDP i pridružio se Brajoviću, Krivkoapić je rekao da je odliv minimalan i da je stranku formalno napustilo 478 članova.

"Odliv u člasntvu je minimalan, čak je veći priliv nego odliv. Precizno, oni koji su to formalno uradli 478. Nijedan od tih opštinskih opdbora, Bar je najradikalniji primjer, od 47 članova OO gdje je lider tog odbora predsjedavao 20 godina, 39 je ostalo u SDP-u i to su pkazatelji. Taj odbor je slovio kao odbor koji me nije podržavao na kongresu", zaključio je Krivokapić.

Bonus video: