SDP: Ne daju nam da nadgledamo izbore tamo gdje se kralo

Stanić je naveo da je po odluci od 1. juna SDP ima pravo na članove izbornih komisija na dva biračka mjesta
9 komentar(a)
izbori, glasanje, Foto: Luka Zeković
izbori, glasanje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.06.2014. 13:29h

Socijaldemokratskoj partiji nije dozvoljeno da posmatra izbore na mjestima gdje su se krali glasački listići prije 10 dana, saopšteno je iz te stranke.

"Ovih dana smo u prilici da na djelu vidimo svu nesposobnost i neogranizovanost Opštinske izborne komisije u Bijelom Polju. Pored niza odluka koje su donosili u toku izborne kampanje, često suprotnih onim ranijim, a uglavnom na štetu SDP-a, najnovija farsa vezana za ponavljanje izbora na biračkim mjestima Boljanina i Mioče prevazilazi sve što smo mogli očekivati", saopštio je Mirko Stanić, šef medijskog pula SDP-a.

Stanić je naveo da je po odluci od 1. juna SDP ima pravo na članove izbornih komisija na dva biračka mjesta, a da su danas njihovi predstavnici vraćeni sa instruktaže uz objašnjenje da "baš i nije tako".

"Bez ijednog dokumenta ili nove odluke smo odstranjeni iz sastava biračkih odbora na mjestima na kojima su se krali glasački listići prije desetak dana.

Ukoliko javnost nije upoznata dostavljamo zvanično odluku OIK o poništavanju glasanja u kojoj piše da je predsjednik Biračkog odbora ukrao (ili omogućio) 43 listića, na 29 zaokružio DPS, a na Bošnjačku stranku 14 i sve to uredno stavio u kutiju.

I sada se onemogućavaju predstavnici naše liste da budu članovi biračkih odbora na tim mjestima, a zadržava se isti omjer od 3 predstavnika DPS-a i po jednog BS i SNP, iako smo mi i na prethodnim i na ovim izborima potvrdili rezultat kojim bi trebali da imamo predstavnike na svim biračkim mjestima.

Situacija je takva da DPS-u koji je sa ukradenim listićima na ovim biračkim mjestima imao 154 glasa nedostaje još 198 za dvadeseti mandat (ukupno izašlo na oba biračka mjesta 311 birača, uključujući ukradene listiće), koji bi značio većinu u lokalnom parlamentu. Kako je potrebno da skoro svi birači koji nijesu glasali tog dana glasaju za listu DPS-a da bi ona ostvarila većinu, želimo da poručimo da na to nećemo pristati i da ćemo se protiv svih eventualnih zloupotreba boriti svim demokratskim sredstvima.

U ime Socijaldemokratske partije takođe poručujemo, da će svaka eventualna zloupotreba i pokušaj nedemokratskog izbornog inžinjeringa uticati na našu (pregovaračku) poziciju u postizbornom periodu",

SDP je napomenuo i da će protiv OIK Bijelo Polje preduzeti sve zakonske mjere "kako bi smo spriječili njihove nezakonske odluke na štetu SDP-a."

Bonus video: