SDP: Pregovori sa opozicijom o manjinskoj upravi put ka demokratizaciji

Milić nije odredio tačan termin kada će se formirati javna manjinska uprava
70 pregleda 45 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2014. 19:16h

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije se nije izjasnilo o podršci manjinskoj upravi u Podgorici, ali je ocijenilo da je postignut značajan korak ka demokratizaciji Crne Gore.

"Predsjedništvo je ocijenilo da je pregovarački tim Predsjedništva SDP na čelu sa predsjednikom Krivokapićem ostvario demokratski iskorak vodeći razgovore sa predstavnicima opozicije o manjinskoj upravi u Glavnom gradu koji za rezultat imaju izjavu o podršci manjinskoj upravi u Glavnom gradu.

Predsjedništvo je istaklo da je postignuti korak značajan doprinos u izgradnji povjerenja i demokratizaciji u Crnoj Gori.

Predsjedništvo nije imalo osnova da se izjasnjava o podršci manjinskoj upravi u Podgorici zbog izjave nosioca liste ELPG Dragana Bogojevića", navodi se u saopštenju SDP-a.

Milić: Blizu smo dogovora

Lider SNP-a Srđan Milić kazao je nakon sastanka sa liderima DF-a i ELPG-a da je danas u najvećoj mjeri finalizovan koncept dogovora o formiranju manjinske uprave u Podgorici i da se očekuje da dinamika utvrđivanja tog koncepta bude ostvarena unutar koalicije ELPG.

„Ostavljam da predstavnici tih partija upoznaju svoje stranačke organe sa komplektnim tekstom dokumenta koji je danas usaglašan“, kazao je on.

On je, takođe, kazao da ne može saopštiti termin do kog će doći do formiranja manjinske uprave u Podgorici, ponovivši da to zavisi od partija koje čine koaliciju ELPG.

Na pitanje novinara, Milić je kazao da na sastanku nije bilo uslovljavanja, niti govora o personalnim rješenjima.

Koalicija Evropsko lice Podgorice, SNP i Demokratski front usaglasili su juče skoro u potpunosti dokument o formiranju manjiske uprave u Podgorici.

Tim dokumentom predviđeno je da u upravnim odborima lokalnih preduzeća budu proporcionalno zastupljeni predstavnici svih lista koje su podržale manjinsku upravu, ali i opozicije, u ovom slučaju DPS, potvrdilo je “Vijestima” više izvora sa tog sastanka.

Prema dokumentu u kojem su iznijeti principi manjinske uprave, novi gradonačelnik će biti u u redovnoj komunikaciji i konsultovaće sve odborničke klubove prilikom donošenja odluka, a dogovoreno je i formiranje komisije lokalnog parlamenta koja će preispitivati sumnjive poslove prethodne uprave Miomira Mugoše, a u kojoj će biti predstavnici svih klubova, uključujući i DPS.

Galerija

Bonus video: