SDP sad zove Pozitivnu za koaliciju u Nikšiću

Nosilac liste DF u Nikšiću Strahinja Bulajić rekao je juče da vjeruje da je koalicija Fronta sa SNP-om i Pozitivnom u tom gradu “veoma vjerovatna”
66 pregleda 95 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2012. 10:26h

Socijaldemokratska partija predložiće DPS-u, kao jačem partneru u koaliciji “Evropski Nikšić” da pozove Pozitivnu Crnu Goru na pregovore o formiranju većine u tom gradu, s obzirom da je ta partija tokom predizborne kampanje zagovarala stavove koji se programski previše ne razlikuju od onih koje zagovaraju DPS i SDP, kazao je izvor “Vijesti” iz centrale SDP-a koji je želio da ostane anoniman.

Nosilac liste Koalicija Evropski Nikšić Radivoje Nikčević kazao je juče “Vijestima” da je Izvršni odbor sinoć analizirao rezultate u Nikšiću i da predstoje razgovori oko eventualnog formiranja koalicione vlasti.

Da li će to biti SNP ili Pozitivna, Nikčević nije mogao da kaže, ali je istakao da pregovori sa obje partije dolaze u obzir.

Međutim, nosilac liste DF u Nikšiću Strahinja Bulajić rekao je juče da vjeruje da je koalicija Fronta sa SNP-om i Pozitivnom u tom gradu “veoma vjerovatna”.

„Nadam se da ćemo veoma brzo uspostaviti kontakt i da ćemo u tim razgovorima bez nekih većih problema uspjeti da oformimo novu vlast na lokalnom nivou. Svi su svjesni iz opozicije značaja trenutka i situacije u kojoj se Nikšić nalazi i uvjeren sam da ćemo sa SNP-om i Pozitivnom naći modus za zajednički nastup i formiranje vlasti“, ubijeđen je Bulajić.

Nosilac liste Pozitivna Crna Gora za Nikšić Nikola Koćalo kazao je da je “još rano govoriti o koalicijama”.

“Izvršni odbor treba da se sastane, analizira rezultate i donese odluku šta i kako dalje. Jasno je da ćemo se držati principa i da ćemo tražiti koaliciju sa onima koji ponude znanje, sposobnost, viziju naprednijeg grada i depolitizaciju javnih ustanova“, kazao je Koćalo.

Iako ne vjeruje da takvu vizuju može da pruži vladajuća koalicija i da će se tako lako odreći svih benefita na koje je godinama navikla, Koćalo ne želi da prejudicira stvari i da kaže ko bi bio pogodniji za buduću koaliciju.

Što se nikšićkog SNP-a tiče, nosilac liste Dragutin Bata Raičević kazao je da je ta partija spremna za koalicionu saradnju sa opozicionim strankama.

„Moralo je doći do promjena, jer je Nikšić dotakao dno i više se nije moglo“, poručio je Raičević. Na izborima u Nikšiću koalicija “Za evropski Nikšić” osvojila je 19 mandata, DF 12, Pozitivna pet, SNP-u su pripala četiri, a Srpskoj slozi jedan mandat.

SNP očekuje poziv

Socijalistička narodna partija (SNP) u Nikšiću očekuje poziv od Demokratskog fronta (DF) za formiranje vlasti u tom gradu.

Član Glavnog odbora SNP-a, Veselinka Peković, kazala je da bi taj poziv trebalo da uslijedi najkasnije za dva, tri dana kako bi se dosadašnja vlast koju su u Nikšiću činile Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokratska partija (SDP) konačno smijenila i poslala u opoziciju.

Na pitanje da li je u Nikšiću moguća koalicija SNP-a sa dosadašnjom lokalnom DPS-SDP vlasti Peković je odgovorila da to ne dolazi u obzir.

"Sigurno je da koalicija sa DPS-om i SDP-om ne dolazi u obzir, mada niko nije ni pokušao da nam uputi takav poziv", kazala je Peković.

Prema njenim riječima, eventualna koalicija sa DPS-om i SDP-om se ne razmatra, s obzirom na program i čvrst stav SNP-a jasno iskazan i u predizbornim konvencijama.

"Kazali smo da sa njima nećemo, a mi smo oni koji drže riječ", istakla je Peković.

U SNP-u, kako je ocijenila, ne očekuju ni da će neka druga partija pomoći DPS-u i SDP-u da sačuva vlast u Nikšiću.

Peković je ocijenila da je SNP ostao značajan faktor na političkoj sceni i Crne Gore i Nikšiću, "s obzirom na strijele koje su im upućivali kako vlast, tako nažalost, i opozicija".

"Kao partija lijeve provicijencije i dalje ćemo se boriti za istinske vrijednosti – socijalnu pravdu, jednakost, ravnopravnost, jer nam je u centru čovjek, uz baštinjenje tradicionačnih vrijednosti Crne Gore", kazala je Peković.

Galerija

Bonus video: