SDP: Smjena Ćalović Marković bila politički obračun

"Što je natužnije, i crnogorski parlament je još jednom uvučen u ove obračune i nezakonite smjene, čime je njegov dignitet, zahvaljujući glasačkoj mašineriji vlasti, dodatno srozan"
93 pregleda 5 komentar(a)
SDP logo, Foto: Sdp.co.me
SDP logo, Foto: Sdp.co.me
Ažurirano: 08.08.2018. 14:13h

Odluka Upravnog suda kojom je smjena Vanje Ćalović Marković iz Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) proglašena nezakonitom, dokaz je da je taj slučaj bio još jedan primjer političkog obračuna, ocijenjeno je iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Iz iz Mreže za afirmaciju nevladinog ranije je saopšteno da je Upravni sud poništio odluku ASK-a na osnovu koje je Ćalović Marković razriješena sa pozicije člana Savjeta Agencije.

U reagovanju SDP-a navodi se da je ta odluka dokaz da je smjena Marković Ćalović bila još jedan primjer političkog obračuna sa svima koji kritički promišljaju crnogorsku stvarnost.

"Što je natužnije, i crnogorski parlament je još jednom uvučen u ove obračune i nezakonite smjene, čime je njegov dignitet, zahvaljujući glasačkoj mašineriji vlasti, dodatno srozan", kaže se u reagovanju.

Iz SDP-a podsjećaju da je upravo poslanički klub te stranke tražio da Skupština sačeka sa smjenom Ćalović Marković do odluke Upravnog suda, ali, kako su naveli, za takav logičan i zdravorazuman prijedlog nije bilo sluha kod većine.

"Žalosno je da kod poslanika vlasti nije bilo ni mimimuma političkog integriteta i elementarnog sluha za ovakav naš prijedlog, već je svemu tome pretspostavljen goli političko partijski interes obračuna sa neistomišljenicima“, kaže se u reagovanju SDP-a.

Time, kako se navodi, nijesu samo ignorisali prijedlog SDP-a, već su pokazali antitsistemsko djelovanje i elementarno nepoštovanje prema institucijama države, odnosno sudske vlasti.

U SDP-u smatraju da je ovo, nakon političkih obračuna u Javnom servisu, još jedan slučaj kojim vlast pokazuje da rušenje principa vladavine prava postaje dominantan trend u njenoj politici.

"Time se, nažalost, sve više udaljavamo od standarda Evropske unije, zbog čega će, sasvim sigurno, i naš put prema Uniji biti dodatno usporen, što je potpuno jasno nakon najnovijih ocjena naših evropskih partnera“, dodaje se u reagovanju.

Bonus video: