SDP: Sudije Ustavnog suda učinile što ni članovi OIK-a iz DPS-a nijesu pristali

111 pregleda 10 komentar(a)
SDP logo izbori
SDP logo izbori
Ažurirano: 10.06.2018. 10:18h

Odlukom da ne uvaži žalbu Građanskog saveza za promjene u očiglednoj pravnoj stvari kršenja Zakona o izboru odbornika i poslanika, Ustavni sud je doživio potpuno pravno i institucionalno posrnuće, ocjenjuju u medijskom pulu SDP-a.

"Suprotno Zakonu i sopstvenim dosadašnjim odlukama Ustavni sud, odnosno većina njegovog sastava, je još jednom ponizio sebe i zakonitost koju po Ustavu štiti. Glasajući da nije nužno, kako zakon nalaže, da birači svojim potpisom moraju potvrditi da su preuzeli glasački listić, sudije Ustavnog suda učinile su što ni članovi OIK-a iz DPS-a nijesu pristali", piše u saopštenju.

Oni dodaju da su članovi OIK-a "pokušali sačuvati profesionalno dostojanstvo" ostajući uzdržani.

"Sudije Ustavnog suda su spremni i za više. Kako kaže latinska poslovica, najodgovorniji se kvare najgore. Za sudije nije bilo sporno ni što je Ustavni sud u presudama u istovjetnim slučajevima u Petnjici i Tuzima odlučio suprotno. Građani vide da ne mogu biti sigurni ni da ce najviša sudska instanca u istovjetnim slučajevima odlučivati na jednak način, što je suština vjere u pravdu i u državu koja na pravdi mora počivati. O istoj stvari odlučiti različito u samo par mjeseci pokazuje da većina u Ustavnom sudu više i ne pokušava da sakrije da radi po direktnom političkom nalogu DPS", zaključuju iz SDP-a.

Bonus video: