SDP traži konsultacije o ugovoru za Luku Kotor: Ne može samo Jokić da odlučuje

"Potrebno je doći do rješenja koje će uključivati sve u vladajućoj koaliciji, ali pitati i naše kolege iz opštinske opozicije, NVO, udruženje kapetana i ekologe"
2004 pregleda 6 komentar(a)
Koncesioni ugovor podjelio vlast: Sa sjednice SO Kotor, Foto: Siniša Luković
Koncesioni ugovor podjelio vlast: Sa sjednice SO Kotor, Foto: Siniša Luković

Socijaldemokratska partija (SDP) zatražila je da se pitanje koncesionog ugovora za Luku Kotor riješi u okviru vladajuće koalicije u tom gradu, ali da se konsultuje i civilni sektor i kotorska opozicija.

Predsjednik kotorskog SDP-a Branko Nedović poručio je da je upravljanje Lukom Kotor ključno za razvoj grada i da odluke o tome ne može samostalno donositi predsjednik Opštine.

“Naša poruka je da se ova pitanja ne prelamaju preko koljena i da je potrebno doći do rješenja koje će uključivati sve u vladajućoj koaliciji, ali pitati i naše kolege iz opštinske opozicije, NVO, udruženje kapetana i ekologe. Upravo na taj način pokazujemo da smo spremni da se vlast vrši u interesu građana, a ne u interesu jedne osobe i njegove sujete”, navodi se u saopštenju Nedovića i odbornika SDP-a u kotorskom parlamentu.

Predsjednik opštine Kotor Vladimir Jokić podržao je novi koncesioni ugovor za Luku Kotor, za koji u SDP-u i Građanskom pokretu URA tvrde da je štetan po grad.

Jokić je kao predstavnik Opštine koja je većinski vlasnik preduzeća Luka Kotor AD, na Skupštini akcionara glasao za odluku kojom se omogućava da predsjednik Borda direktora Luke Branko Ivanović (SNP), potpiše ugovor o prvenstvenoj koncesiji sa Vladom Crne Gore i gazdovanjem lukom u Kotoru u narednih 12 godina.

SDP i URA doveli su u pitanje biznis i plan ulaganja Luke Kotor za narednih 12 godina, koji su bili preduslov da firma dobije koncesiju i time zadrži gazdovanje u rukama grada. URA je zbog toga tražila da lokalni parlament raspravlja o smjeni predsjednika Opštine, dok je Jokić poručio da je radio za dugoročni interes grada. Nedović je upozorio da nijedan pojedinac ne smije biti iznad zakona i nezamjenjiv.

“Jokić je u posljednih godinu dana pokazao da mu je lični način vođenja grada bitniji od grada i od onih koji su ga izabrali. Donošenjem desetina odluka mimo Skupštine i volje skupštinske većine, pokazao je da mu interes grada nije primaran i da nije više dostojan da bude na toj najvažnijoj funkciji. Uzurpiranjem pozicije predsjednika Opštine došli smo prvi put u situaciju, da o najvažnijem strateškom planu za Kotor nemamo mišljenje SO, Instituta za biologiju mora, Udruženja pomorskih kapetana niti mišljenje civilnog sektora. Sve što je potrebno za najvažniju odluku se nalazi u glavi Jokića, za kojeg ni mišljenje odbornika njegove Demokratske Crne Gore nije bitno”, istakao je Nedović, navodeći da se ne smije dozvoliti politizacija pitanja Luke Kotor.

“Ne smijemo dozvoliti da se donošenjem nesrećnih i brzopletih odluka, utiče na rast i razvoj našeg grada, jer to nije u interesu bilo kojeg građanina, nebitno za koju su stranku glasali. Interes grada je iznad svega i nećemo dozvoliti bilo kome, makar se on zvao Vladimir Jokić, da ga urušava”, kazao je on.

Bonus video: