SDP u Podgorici jednoglasno za raskid koalicije

Aludirajući na najave da bi Mugošinu kandidaturu mogao podržati neko iz opozicije, u podgoričkom odboru SDP-a tvrde da bi se time narušio izborni legitimitet.
83 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.06.2011. 19:57h

Socijaldemokratska partija raskinuće koaliciju u Podgorici ukoliko Miomir Mugoša bude ponovo kandidovan za gradonačelnika, jednoglasno je odlučeno je na sjednici podgoričkog odbora SDP-a.

Članovi odbora najavili su nakon jednočasovne sjednice i da će tražiti raspisivanje vanrednih izbora ukoliko Mugoša za reizbor ne dobije potrebnu većinu u gradskom parlamentu.

“Ukoliko lokalna izborna lista DPS, Liberalne partije i Bošnjačke stranke, koja je manjina u Skupštini Podgorice, istraje na kršenju postizbornog sporazuma sa socijaldemokratama o izboru gradonačelnika, SDP raskida koaliciju u Glavnom gradu”, navodi se u zaključcima odbora.

Ugrožen izborni legitmitet

Podsjećajući na koalicioni sporazum prema kojem se za gradonačelnika i predsjednika gradske skupštine imenuju kandidati koji imaju nepodjeljenu podršku u DPS-u i SDP-u, socijaldemokrate očekuju da Mugošinu kandidaturu ne podrže ni odbornici opozicionih partija i da su nakon toga jedino rješenje vanredni izbori.

“U slučaju kada nijedna od tri izborne liste u Skupštini Podgorice nema većinu gradonačelnik je bez izbornog legitimiteta, ako ga ne podrže barem dvije. Tada je jedino demokratski principijelno pozvati građane da odluče na novim izborima”, upozoravaju u SDP-u.

Nakon što je podgorički odbor DPS-a predložio Mugošu za novog gradonačelnika, iza njega je stalo najuže rukovodstvo stranke, pa su odbornici vlasti tražili od predsjednika gradske Skupštine Raška Konjevića zakazivanje vanredne sjednice na kojoj bi bio izabran novi gradonačelnik.

S obzirom na to da DPS, koji sa svojim manjim partnerima LP i BS ima 28 odbornika u Skupštini glavnog grada, i mjesecima većinu u Podgorici održava uz pomoć jednog odbornika opozicione Narodne stranke, izvjesno je da će Mugoša biti reizabran.

Aludirajući na najave da bi Mugošinu kandidaturu mogao podržati neko od odbornika opozicije koji su napustili zajednički blok, u podgoričkom odboru SDP-a tvrde da bi se time u glavnom gradu narušio izborni legitimitet.

“Ukoliko bi se primjenio nagoviješteni model zloupotrebe kao u Andrijevici i očigledna politička korupcija primijenila i u Glavnom gradu, to bi porušilo demokratski legitimitet izbornog procesa u Crnoj Gori i tražilo bi odgovarajuće političke i pravne odgovornosti”, saopštio je podgorički SDP.

Galerija

Bonus video: