SDP uz opoziciju zbog lobista

Usvojen je i Zakon o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, kojim su pooštreni uslovi za stvaranje novih opština u dijelu koji se odnosi na fiskalne kapacitete
0 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Boris Pejović
Raško Konjević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.11.2011. 10:32h

Iako Vladinim predlogom Zakona o lobiranju to nije bilo predviđeno, oni koji namjeravaju da se bave tim poslom moraće da polažu ispit i dobiju adekvatan sertifikat. To je predviđeno konačnom verzijom Zakona o lobiranju, usvojenom u Skupštini Crne Gore glasovima opozicije i SDP-a.

“Ne tražimo da lobisti moraju da imaju visoku stručnu spremu. Ali za one koji će profesionalno da se bave tim poslom mora da postoji ispit, jer će se njime pokazati da poznaju zakon o lobiranju i granicu između lobiranja i korupcije, da se ne bi sjutra pravdali nepoznavanjem zakona”, rekao je Slaven Radunović (Nova).

Ministarstvo finansija, koje je predlagač zakona, prihvatilo je amandmane Vasilija Laloševića i Dobrice Šljivančanina iz SNP-a, prema kojima lobista ne smije da nudi finansijski podstrek službeniku ili funkcioneru u državnoj instituciji, kao i ostalim klijentima.

Pooštreni uslovi za stvaranje novih opština

Usvojen je i Zakon o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, kojim su pooštreni uslovi za stvaranje novih opština u dijelu koji se odnosi na fiskalne kapacitete. Poslanici DPS i SDP odbili su amandmane opozicije da se zakonom ustanove nove opštine - Tuzi, Golubovci, Grbalj, Sutomore, Petnjica, Gusinje i Petrovac na moru.

“Nakon usvajanja izbornog zakona postoji mogućnost da se i mi drugačije postavimo na političkoj sceni”

Nezadovoljni što vlast nije spremna da Malesiji vrati status opštine, šef kluba albanskih partija Vaselj Siništaj kazao je da je to zapravo udar na manjinska prava.

“Nakon usvajanja izbornog zakona postoji mogućnost da se i mi drugačije postavimo na političkoj sceni”, upozorio je Siništaj.

Koča Pavlović (PzP) je ocijenio da su DPS, SDP i Bošnjačka, glasanjem za ovaj zakon, poslali svojim naivnim glasačima u Petnjici poruku da će im samostalnu opštinu “dopremiti onim autoputem koji ministar Lompar još jednom bestidno najavljuje, valjda u susret nekim vanrednim izborima koje Đukanović i njegov SDP očito planiraju”.

Posebno nezadovoljstvo iznijeli su albanski poslanici nakon što je skupštinska većina odbila njihove amandmane da se u zakonu imena naselja gdje su Albanci većina pišu dvojezično.

„Mi jesmo za to da se u opštinama gdje Albanci čine relativnu većinu mjesta pišu dvojezično. Ali zakoni i akti mogu biti ispisani samo na crnogorskom jeziku“, rekao je Džavid Šabović (SDP).

Poslanici su imenovali Budimira Šćepanovića za zamjenika zaštitnika ljudskih prava i sloboda, i usvojili izvještaje o upotrebi jedinica VCG u međunarodnim snagama i dodjeli državne pomoći za 2010. godinu.

Krivokapić odbio Vukovića

Šef parlamenta Ranko Krivokapić odbio je zahtjev Miodraga Vukovića (DPS) da prekine sjednicu, radi susreta članova Odbora za međunarodne odnose i Nacionalnog savjeta za evropske integracije (NSEI) sa mađarskom delegacijom, na čijem je čelu zamjenik šefa diplomatije te zemlje Balint Odor.

“Ne znam ni ja gdje vi idete kao predsjednik Odbora za ekonomiju, niti me interesuje"

„Nijeste u pravu, ima Vuković pravo što to traži. Bitno je da što više ljudi iz parlamenta svakom predstavniku traži da dobijemo datum pregovora”, umiješao se Predrag Bulatović (SNP). Sastanak je bio novost za šefa kluba SNP-a Aleksandra Damjanovića, pitajući zbog čega niko iz SNP-a nije pozvan.

“Ne znam ni ja gdje vi idete kao predsjednik Odbora za ekonomiju, niti me interesuje. Ako imate interesovanja bićete nam dragi gost. Mađarske kolege su bile zainteresovane da se sastanu sa predsjednikom i potpredsjednikom NSEI”, kazao je predsjednik NSEI Nebojša Medojević.

Petnjica ponovo slušala ispričanu bajku

Ogranak Bošnjačke kulturne zajednice iz Petnjice saopštio je da vlast opet nije ispunila predizborna obećanja i vratila Petnjici status opštine. “Ovih dana smo svjedoci još jedne prepričane bajke o vraćanju otetog statusa opštine Petnjici.

Proteklih godina, kako u ovom, tako i u prošlom vijeku, slušamo i gledamo predstavnike državne vlasti, kako od Bihora traže da ih samo “još ovaj put” podrži pa će, konačno, baš u ovom mandatu ispuniti obećanje”, kazao je predsjednik BKZ Petnjica Almir Muratović.

“Sveopšta diskriminacija Bošnjaka u ovom kraju, izražena kroz školski, obrazovni sistem, politiku zapošljavanja, politiku investiranja i razvoja ovog područja jasno pokazuje da “briga” da bihorski Bošnjaci ne mogu održati opštinu samostalno, samo otkriva namjeru nastavljanja devedesetih godina započetog procesa promjene etničke strukture stanovništva na ovom području”, rekao je Muratović.

Bonus video: