Sead Šahman reizabran za predsjednika mladih BS-a

Donošenjem tri Rezolucije o obrazovanju mladih, o obilježavanju važnih datuma koji se vežu za zločine nad Bošnjacima i o međunarodnim odnosima mladi Bošnjačke stranke su dali na važnosti značajnim pitanjima koja se tiču mladih ljudi, prije svega pripadnika bošnjačke nacionalnosti
387 pregleda 6 komentar(a)
Sead Šahman, Foto: Bošnjačka stranka
Sead Šahman, Foto: Bošnjačka stranka
Ažurirano: 13.06.2015. 19:38h

Danas je u Rožajama održan treći Kongres Foruma mladih Bošnjačke stranke na kome je Sead Šahman reizabran na dužnost predsjednika.

Tokom svečanog dijela Kongresa radno predsjedništvo je istaklo važnost uključivanja mladih u društveno-političke procese kazavši da je Forum mladih Bošnjačke stranke jedna moderna organizacija, bogatija iz dana u dan sa ljudima različitih stručnosti i profila.

Donošenjem tri Rezolucije o obrazovanju mladih, o obilježavanju važnih datuma koji se vežu za zločine nad Bošnjacima i o međunarodnim odnosima mladi Bošnjačke stranke su dali na važnosti značajnim pitanjima koja se tiču mladih ljudi, prije svega pripadnika bošnjačke nacionalnosti.

„Prvo i najvažnije jeste da se obrazujemo na značajnim i prestižnim univerzitetima i fakultetima, stičući znanja iz različitih oblasti, te dubiozna i sistematska posvećenost znanju. Drugo je, u biti naš bošnjački nacioanlni habitus. Svakako, spremni i otvoreni za saradnju sa svim narodima sa kojima živimo i činimo procese. I treće je, što bi mi mladi rekli networking, umrežavanje i stvaranje novih kontakata o čemu piše u Rezoliciji o međunarodnim odnosima“, poručio je Šahman.

Novi/stari predsjednik Foruma mladih Bošnjačke stranke Sead Šahman je posebno naglasio da Bošnjačka stranka danas predstavlja važan dio procesa na političkoj sceni, te da takva činjenica obavezuje mlade ljude da u susret trećem Kongresu Bošnjačke stranke poboljšaju kadrovsku sliku, te još snažnije nastave promovisati programska načela koja se temelje na principima ravnopravnosti i demokratije.

„Forum mladih Bošnjačke stranke opstaje upravo zato što pruža otpor svim devijantnim pojavama današnjice. Imperativ i u narednom periodu mora biti naš nastavak afirmacije principa politike za mlade koji trebaju biti zasnovani na univerzalnim vrijednostima, danas pluralističke demokratije i ljudskih prava. Težićemo principima kao što su ravnopravnost, poštovanje identiteta, pristup sopstvenoj kulturi, jednake šanse za sve“, kazao je Šahman.

Tokom svečanog dijela Kongresa delegate i goste je pozdravio predsjednik Bošnjačke stranke i potpredsjednik Vlade Crne Gore, Rafet Husović.

„Godine koje su iza nas svjedoče da su programska zalaganja Bošnjačke stranke bila vizionarska, da smo prepoznavali važnost društvenih promjena i uvijek davali podršku naprednim procesima, važnim kako za državu Crnu Goru, tako i za unaprijeđenje položaja bošnjačkog naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica“, poručio je Husović.

Među gostima Kongresa bili su i poslanici Bošnjačke stranke u Parlamentu Crne Gore Suljo Mustafić, Almer Kalač i Rešad Sijarić, član predsjedništva Bošnjačke stranke i predsjednik opštine Rožaje Ejup Nurković, kao i generalni sekretar Bošnjačke stranke Sabro Kalač.

Goste su pozdravili predstavnici drugih partija iz regiona i Crne Gore i to: Edin Gudžević, predsjednik Asocijacije mladih SDA Sandžaka, Toni Vukadin, potpredsjednik Asocijacije mladih SDA Bosne i Hercegovine, Adnan Hadžić, potpredsjednik Savjeta mladih DPS, Marija Blagojević, predsjednica Foruma mladih SDP, Almira Babačić, potpredsjednica Foruma mladih pozitivne Crne Gore, Ammar Borančić, predsjednik mladih Liberala i portparol Liberalne partije, Tanja Bakalbašič, predstavnica mladih Hrvatske građanske inicijative

Devedesetsedam delegata iz jedanaest opštinskih odbora u radnom dijelu Kongresa usvojilo je Poslovnik o radu, Izmjene i dopune Statuta, te izabralo predsjednika Foruma mladih Bošnjačke stranke Crne Gore.

Bonus video: