Šef Hajnrih Bela za Balkan: Zaštititi Goricu od devastacije

"Prekomjerna, ilegalna urbanizacija na štetu prirodnih ljepota i biološke raznolikosti Crne Gore je tužan obrazac posljednjih godina", kazao je Simon Ilse
938 pregleda 1 komentar(a)
Simon Ilse, Foto: URA
Simon Ilse, Foto: URA

Šef kancelarije Fondacije Hajnrih Bel za Balkan, Simon Ilse, podržao je Inicijativu Građanskog pokreta URA da se brdu Gorica dodijeli viši stepen zaštite, saopšteno je iz URE.

“Prekomjerna, ilegalna urbanizacija na štetu prirodnih ljepota i biološke raznolikosti Crne Gore je tužan obrazac posljednjih godina. Sada pogađa brdo Gorica, kome Glavni grad duguje svoje ime. Puna podrška za Građanski pokret URA i njihovu Inicijativu da se brdo Gorica suštinski i trajno zaštiti“, napisao je Ilse na Tviteru.

Ranije je, podsjećaju iz URE, podršku inicijativi te partije pružio i kopredsjedavajući Evropskih zelenih i poslanik u Evropskom parlamentu (EP) Tomas Vajc.

Podgorička URA ranije je predala Skupštini Glavnog grada Inicijativu za očuvanje brda Gorica i izradu Studije zaštite, kojom bi dobilo status zaštićenog prirodnog područja.

Usvajanje te Inicijative bi, prema riječima predlagača Luke Rakčevića, predstavljao “veliki iskorak ka suštinskoj zaštiti brda Gorica i zaustavljanju dalje devastacije“.

“Gorica je decenijama žrtva devastacije, divljačkog urbanizma i betoniranja njenih zelenih površina, zbog čega takvoj katastrofalnoj praksi moramo stati na kraj. Ukoliko Gorica dobije status – zaštićenog prirodnog dobra, to će biti prvi veliki korak u pravcu njene suštinske zaštite i početak radikalno drugačijeg i odgovornijeg odnosa prema plućima našeg grada“, kazao je ranije predsjednik odborničkog kluba “Podgorička URA – Pravo na grad!", Luka Rakčević.

Bonus video: