Šefa specijalnog policijskog tima izabrati do 26. oktobra

Jedan od razloga za davanje roka, na predlog ministra policije Raška Konjevića na prekjučerašnjoj sjednici, je i da se izbjegne kritika zbog nepostojanja tima u izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore, koji bi mogao biti objavljen 28. oktobra, saznaju “Vijesti” od izvora upoznatih sa čitavom situacijom
54 pregleda 0 komentar(a)
Savjet za vladavinu prava, Foto: Gov.me
Savjet za vladavinu prava, Foto: Gov.me
Ažurirano: 18.10.2015. 06:30h

Savjet za vladavinu prava zatražio je prekjuče da šef specijalnog policijskog tima, koji će raditi sa specijalnim tužilaštvom, bude izabran najkasnije do 26. oktobra, saznaju ”Vijesti”.

Ako se to desi, prekinuće se pat pozicija koja traje od junskog izbora glavnog specijalnog tužioca, jer se on i direktor policije Slavko Stojanović nijesu do sada saglasili ne samo oko šefa, već ni oko broja članova i sastava policijskog tima, koji treba da radi po nalozima Milivoja Katnića.

Jedan od razloga za davanje roka, na predlog ministra policije Raška Konjevića na prekjučerašnjoj sjednici, je i da se izbjegne kritika zbog nepostojanja tima u izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore, koji bi mogao biti objavljen 28. oktobra, saznaju “Vijesti” od izvora upoznatih sa čitavom situacijom.

Prema tim izvorima, policija je prvo dostavila Katniću spisak od desetak policajaca i predlog za šefa tima, da bi on odgovorio svojim, bitno drugačijim, spiskom, tražeći da se taj broj poveća.

Njegovo obrazloženje tokom “pregovora” sa policijom bilo je da obim posla specijalnog tužilaštva zahtijeva veći broj policajaca, čime bi imao i veću mogućnost izbora učesnika pojedinih akcija, a smanjile bi se šanse za eventualni nezakoniti uticaj na njih ili curenje informacija, tvrde izvori “Vijesti”.

Učesnik sjednice Savjeta rekao je da je Katnić navodno insistirao da se njegov predlog usvoji te da se “uveća jedinica sa 10 na 20”, nakon čega je Konjević prihvatio da se u tom smislu izmijeni sistematizacija radnih mjesta u Upravi policije.

“Savjet je ukazao na potrebu unapređenja administrativnih kapaciteta i međuresorske saradnje između svih organa za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Savjet je posebno ukazao na potrebu skorog imenovanja šefa Specijalizovane jedinice za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije u Upravi policije“, kaže se u saopštenju Savjeta koji ima 40-ak članova, a na čijem je čelu potpredsjednikom Vlade Duško Marković.

Nije jasno da li će se Stojanović i Katnić saglasiti do zadatog roka, jer izvori “Vijesti” tvrde da između specijalnog tužilaštva i vrha policije vlada nepovjerenje. Prema zakonu, policija sastavlja svoj specijalni tim ali Stojanović ne može imenovati šefa jedinice bez Katnićeve saglasnosti.

Katnić traži “trista Spartanaca” za odbranu od “Persije”

"Da bi se sukobili i suprostavili Persijancima u Termopilskom klancu potrebno mi je najmanje 300 Spartanaca, jer je Persija sada najača u svojoj istoriji", rekao je preksinoć Katnić "Vijestima", odgovarajući na pitanje koliko je njemu potrebno policajaca za specijalni tim.

On je očigledno aludirao na snagu organizovanog kriminala i korupcije u Crnoj Gori. U bici kod Termopila 480. godine p.n.e., odred Spartanaca zadržao je daleko nadmoćniju persijsku vojsku nekoliko dana. Svi su poginuli u bici, ali su pomogli da se grčka država odbrani od persijske invazije.

Bonus video: