Šefovi službi počeli da strecaju

Nijesmo uspjeli da vidimo šta radi unutrašnja kontrola u službama bezbjednosti, to je oblast koja je strahovito problematična, kazao je Medojević
2 komentar(a)
Skupština, Foto: Boris Pejović
Skupština, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.05.2012. 18:59h

Iako je parlamentarni Odbor za bezbjednost i odbranu odradio pionirski posao nadzora nad službama bezbjednosti, stanje u toj oblasti i dalje nije dobro. To je ocijenjeno tokom jučerašnje rasprave u Skupštini o godišnjem izvještaju o Odbora za bezbjednost i odbranu i rezultatima parlamentarnog nadzora u prošloj godini.

I predstavnici vlasti i opozicije su saglasni da je to radno tijelo Skupštine uspješno obavljalo svoje zadatke, imajući u vidi zakonska ovlašćenja i konstelaciju političkih snaga u parlamentu. Predsjednik PzP-a Nebojša Medojević smatra da je Odbor radio korektno i dodao da, ako se uopšte može govoriti o kontrolnoj funkciji Skupštine, onda „ovo liči na parlamentarni nadzor u ozbiljnim demokratskim zemljama“.

"Ono što je vrlo važno jeste da smo u našem radu imali uspjeha. Nije lako bilo natjerati DPS i Socijaldemokratsku partiju da nakon 20 godina priznaju da negdje nijesu u pravu", kazao je Medojević govoreći o radu Odbora u slučaju Šarić.

Nova nezadovoljna stanjem bezbjednosti, a više je nezadovoljna jedino stanjem u državnom tužilaštvu

"Nijesmo uspjeli da sprovedemo aktivnosti da vidimo šta radi unutrašnja kontrola u službama bezbjednosti, to je oblast koja je strahovito problematična“, kazao je Medojević, dodajući da "milioneri koji haraju Crnom Gorom ostaju zaštićeni".

Medojević je upozorio na stanje sa bezbjednosim provjerama koje radi ANB, ocjenjujući da su krajenje problematične, te da je Ministarstvo odbrane bez tih provjera zaposlilo pripadnike drugih tajnih službi.

Vasilije Lalošević (SNP) je ocijenio da je Odbor prošle godine odgovorio obavezama, ali i da „niko nije savršen“: “Ali generalno, napravili smo pionirski iskorak“. On je upozorio da Crna Gora do juna mora izaći iz “bezbjednosnog vakuuma” u kojem je posljednjih pola godine i izabrati direktora policije na “zakonit način”.

Napominjući da se na sjednice odbora "više ne dolazi nonšalantno, makar ne oni koji treba da se sagledaju i saslušaju", Goran Danilović (Nova) je rekao da “ljudi znaju da imaju preko puta sebe odgovorne poslanike i ljude, koji na profesionalan način rade svoj posao“.

Danilović je kazao bi Odborom u budućnosti trebalo da predsjedava opozicionar i da se na taj način pokazuje demokratska zrelost.

On je naglasio da je Nova nezadovoljna stanjem bezbjednosti, dodajući da je više nezadovoljna jedino stanjem u državnom tužilaštvu: “Problem sektora bezbjednosti, problem korupcije i antikorupcije, kriminala i antikriminala u Crnoj Gori je na jednoj adresi – u državnom tužiocu“.

Predsjednik Odbora Mevludin Nuhodžić (DPS) ocijenio je da je to radno tijelo Skupštine prošle godine dalo puni doprinos povećanju kvaliteta i transparentnosti rada službi bezbjednosti. Saopštio je da je 2011. godine održano 16 sjednica koje su trajale gotovo 58 sati, uz po dva kontrolna i konsultativna saslušanja.

Bonus video: